BASIANA ARBIELL, Evarist

Va néixer a Tàrrega el 1893 i va morir a Manresa, el 1967. Dibuixant i pintor.   Va estudiar dibuix artístic a l’Escola d’Arts i Oficis i Belles Arts de Barcelona. Va fer estades a París i va exposar les seves obres a Barcelona. Va ser professor de dibuix a l’Escola d’Arts i Oficis de Manresa i president del Cercle Artístic durant la guerra.

En acabar la guerra va presentar la declaració jurada obligatòria i el jutge instructor va declarar la seva culpabilitat dient que era marxista i que havia estat afiliat a la C.N. T. També se’l va acusar de ser assessor del Comitè Revolucionari de Manresa, d’haver fet fora l’anterior Junta del  Cercle Artístic i d’aprofitar la seva condició de professor per propagar les seves idees. El 13 de gener de 1940 va presentar al·legacions negant les acusacions i va aportar escrits d’alumnes i de pares d’alumnes defensant la seva persona i la seva actuació com a professor. De res van servir aquests escrits ja que el jutge instructor va considerar “no puede apreciarse valor alguno a los documentos privados aportados por don Evaristo Basiana Arbiell que dicen ser suscritos por alumnos y padres de alumnos del expedientado”.

El jutge instructor va proposar la seva DESTITUCIÓ i finalment el 29 de gener de 1940 la Comissió Gestora la va aprovar.

http://www1.memoria.cat/mestres/content/basiana-arbiell-evarist-0

http://www1.memoria.cat/republica/content/basiana-i-arbiell-evarist