INVERS PI, Antoni

Va néixer a Terrassa el 27 de març de 1905 i va morir a Manresa el 1987.  Va estudiar als Escolapis i a l’Escola Industrial de Terrassa; després va cursar estudis de peritatge mercantil a l’Escola de Comerç de Barcelona. Va treballar en un despatx i després en una fàbrica de gènere de punt, alhora que estudiava anglès i francès. El 1927 es va establir a Manresa  on va dirigir l’acadèmia del lingüista Delfí Dalmau.

Va intervenir en la creació del setmanari “L’Om” i el diari “El Dia”, del qual en va ser director una temporada l’any 1932. El 1933 va fundar un nou centre de la seva propietat, el Liceu Invers, dedicat bàsicament a l’estudi d’idiomes.

Políticament, va militar a la Joventut Nacionalista de la Lliga Regionalista i, més tard, va militar i va ser president d’Acció Catalana a Manresa.

El 9 d’octubre de 1931 va ser nomenat professor de Francès, Anglès i Legislació Mercantil a l’Escola d’Arts i Oficis i el 1932 en va ser nomenat director.  Durant la guerra va ser nomenat fiscal municipal de Manresa.

L’ any 1938 va ser mobilitzat i va marxar al Front de l’Ebre.

Acabada la guerra va ser detingut, el 22 de febrer de 1939,  acusat de Rebelión militar i condemnat a 12 anys de presó. Segons consta en el sumari, una família manresana va denunciar Invers a la Guàrdia Civil, perquè “…es elemento destacado de izquierda” i que “incluso en los actos oficiales obligaba a los alumnos a contestar a las preguntas, que como profesor de Comercio hacía, en catalán”. En canvi, dos professors de l’Escola d’Arts i Oficis van testificar a favor seu fent constar que

“(…) nunca han oido hablar de exigencias para con los alumnos, en lo que dice relación al lenguage que debían usar en las clases (…). Por otra parte, cualquiera acusación es este sentido, es débil y faltada de fundamento, puesto que desde todo el tiempo de república, el catalán era el habla impuesta por las autoridades (…).”

Un altre professor, el capellà Lluís Torrella Terme, també va testificar a favor seu fent constar que per a la provisió de tres places de professor un tribunal va escollir tres professors de dretes i Invers,  que aleshores era director, davant la possibilitat que l’Ajuntament d’esquerres no ho autoritzés, va comentar: “(…)que si el Ayuntamiento rehusaba hacer los nombramientos porque los designados eran de derechas, dimitiría el cargo de Director de la escuela”.

El mateix 22 de febrer de 1939 va omplir la declaració jurada del Juzgado Especial de Depuración de Funcionarios Civiles, que depenia de l’Auditoria de Guerra,  com a primer pas per a la incoació del seu expedient de depuració com a professor de l’Escola d’Arts i Oficis. El 30 de desembre de 1939, l’Ajuntament va acordar la seva SEPARACIÓ.

Durant el Franquisme, va fer classes a la seva Acadèmia fins el 1958 quan va entrar a treballar a l’empresa química S.A. Lipmes, on va romandre com a administrador fins el 1972.  L’any 1976 va reclamar els seus drets laborals com a represaliat del franquisme a l’Ajuntament de Manresa i va ser rehabilitat, amb els drets laborals reconeguts, per acord municipal del 13 d’agost de 1977. Va morir a Manresa el 1987.

Documents

Web Cens de manresans privats de llibertat
Web La República a Manresa en un clic
Web Els mestres de la República a Manresa