Memoria.cat

L'entitat

El portal conté més de 60 webs, milers de documents i fotografies i centenars de vídeos, escrits i testimonis orals sobre la República, la Guerra Civil, el franquisme i la transició a Manresa, fruit de la nostra recerca. També alguns documents significatius de la història de Catalunya que hem trobat en diferents arxius.

L’Associació Memòria i Història de Manresa és formada per persones a qui ens apassiona la història i que volem investigar i donar a conèixer el nostre passat recent especialment a través del nostre portal de webs www.memoria.cat

El portal conté un volum de documentació ingent. Hi veureu treballs individuals i treballs col·lectius. Hi trobareu documents, reproduccions de premsa, fotografies, textos i també la veu dels testimonis de cada època.

Es tracta d’una petita aportació a la tasca que es fa arreu del país per recuperar i divulgar el nostre passat i lluitar contra l’oblit, una tasca imprescindible que compta amb la Història i la Memòria com a eines fonamentals.

Història i memòria contra l’oblit

www.memoria.cat va ser creat creat l’octubre de 2007 per Joaquim Aloy com a pàgina personal que agrupava una desena de webs d’història que havia publicat des l’any 2002. El febrer del 2009 va passar a ser el portal de l’Associació Memòria i Història de Manresa. 

Qui som

Membres

Josep Alert
Joaquim Aloy
Carme Botifoll
Meritxell Carrasco
Josep Castilla
Pep Corral
Marta Curtichs
Jaume Esquius
Genís Frontera
Pere Gasol
Jordi Griera-Cors
Rosa Lóbez
Oriol Luján
Fina Oliveras
Anna Palomera
Conxita Parcerisas
Jordi Pons
Salvador Redó
Montserrat Ribas Sorinas
Teresa Torra

Col·laboradors

Noemí Barceló Martínez
Laura Basagaña
Jordi Bonvehí
Jordi Bordes
Laura Cols Bertran
Xavier Corderroure
Georgina Farrando
Jordi Gasol
Àngel López Tormes
Ferran Mas
Gabriela Oliva Pérez
Olga Payan
Xavier Prunés Feixas
Joan Maria Serra

Aleix Solernou Puig

Marta Torra
Yaiza Vacas Claramonte

Membres constituents de l’Associació: Joaquim Aloy, Jordi Basiana, Jorge Caballero, Dolors Cabot, Laura Casaponsa, Pere Gasol i Conxita Parcerisas

Membres de la junta actual:
Joaquim Aloy, Meritxell Carrasco, Josep Castilla, Marta Curtichs, Pere Gasol, Conxita Parcerisas, Jordi Pons i Teresa Torra

Distincions i felicitacions a Memoria.cat

Aquest apartat recull escrits que hem sol·licitat a persones que creiem que ens poden aportar records i experiències viscudes a Manresa que ens ajudin a conèixer o a enriquir el nostre passat col·lectiu.

Naturalment, els hem deixat via lliure en la tria de temes I la seva visió és seva i de ningú més, però considerem que són aportacions de gran interès, que van entre la crònica dels fets i la vivència personal.

De moment tenim els “records” de Josep Maria Bertran Teixidor, Xavier Domènech Sala, Josep Fuentes Ribas, Juli Grandia Cortina, Ramon Majó Lluch, Josep Maria Massegú i Bruguera, Ignasi Perramon i Carrió, Francesc Serra Feu i Joan Vilamala i Terricabres. 

Periòdicament aniran publicant les seves columnes de records personals.

Distincions

El nostre portal de webs Memoria.cat ha rebut tres distincions molt valuoses:

  • el Premi d’Història Sàpiens l’any 2010, a la divulgació de la Història a través de les noves tecnologies.
  • el Premi Dignitat, concedit per la Comissió de la Dignitat, els anys 2011 i 2016.
  • el Premi Regió7 i Televisió de Manresa, any 2013.

Al seu torn, el web de Joaquim Amat-Piniella va ser nominat al IV Premi Lletra de pàgines web de literatura catalana per ser “punt obligat de referència sobre l’autor pel volum i la qualitat de la informació i la documentació aplegades”

 

Felicitacions

Aquests darrers anys algunes persones ens han fet arribar la seva felicitació pel portal o per algun web en particular. Us oferim una selecció dels comentaris rebuts:

Gràcies a un treball extraordinari de recerca feta per la gent de www.memoria.cat, als arxius d’Amsterdam, París, Àvila, Salamanca i altres, podem conèixer molta informació de la detenció del President, i també de la seva dona, fill i germà www.memoria.cat/lluis-companys” (Quim Torra i Pla, president de la Generalitat de Catalunya, 13-8-2020)

Ens agrada molt la pàgina web de @MemoriaCat amb milers de documents, fotografies i vídeos sobre la #República, la #GuerraCivil, el #Franquisme i la #Transició“. (CRAI UB Pavelló de la República, 16/12/2020).

Gràcies pel compromís i per la feina metòdica, seriosa i valuosíssima que feu per preservar la memòria col·lectiva“. (Òmnium Bages-Moianès. 10/11/2020).

La meva més sincera enhorabona per la tasca de recuperació i divulgació històrica que esteu fent. Crec que és exemplar i modèlica, sobretot per l’agradable i àgil utilització que sabeu fer de les noves tecnologies, però també pel rigor històric i historiogràfic que hi ha en tots els vostres treballs”. (Josep M. Roig Rosich)

Si s’ha de dir, i redir, que la web de @MemoriaCat és tot un referent, es diu i no passa res. Agraïment immens per la feinada que feu!“. (Jordi Corrons Boix, president d’Òmnium Cultural al Bages-Moianès. 10/11/2020).

Impressionant i extraordinària l’aportació que està fent l’Associació Memòria i Història de Manresa, a la nostra societat… Un cop més, la meva més cordial i efusiva enhorabona”. (Jaume Torras Rodergas)

Si hi ha una empresa admirable, és Memoria.cat de Manresa, a l’ombra de Joaquim Amat-Piniella”. (Marta Pessarrodona)

Us envio una felicitació enorme per un conjunt de webs extraordinari!!!!! Bona presentació i claredat. Enhorabona!” (Nicolau Guanyabens i Calvet)

El passat dijous vaig posar-vos com a exemple en les meves classes sobre FONS HISTÒRIQUES a la UB. Us FELICITO per la vostra gran tasca” (Josep M. Caparrós Lera, catedràtic d’Història Contemporània i Cinema)

“Vull agraïr i felicitar a la gent de @MemoriaCat la seva feina valuosa, que fa que els bagencs recuperem l’atoestima cada cop que els llegim” (Marc Bernadich)

No us en podeu fer idea de quina ha estat la meva emoció en trobar a la llista el meu avi. Han estat anys de recerca i per fil!!!! S’ha fet realitat un desig. Gràcies!”. (Web “La fossa militar del Cementiri de Manresa”)

Un milió de gràcies!… Avui dimarts 13, quan hem trobat el seu nom (del pare i avi) al Regió7 ha estat molt trist, però emocionant… Avui estem més contentes de saber on podem portar les nostres flors”. (Web “La fossa militar del Cementiri de Manresa”)

quisiera aplaudir su web dedicada a Joaquim Amat. La conocí por primera vez hace dos o tres años y fue lo que me motivó viajar a Manresa. El web es, sin lugar a dudas, un tesoro que promueve el estudio de este autor” (professora d’una universitat d’Estats Units)

Em dic Teresa Rebull, cantant. Avui he descobert que heu fet un treball històric molt interessant de Manresa. Vaig estar-hi l’any 1921 o 1922 amb la meva mare, una gran sindicalista que venia sovint a Manresa a fer mítings i a voltes saltava del tren en marxa per esquivar la benemèrita de Martínez Anido. M’ha fet molta il·lusió repassar el vostre treball i he pensat que potser ella hi consta dintre les ratlles d’aquell moviment de combatents manresans. Són molts anys, és clar, perquè jo ja en tinc 87, però recordo perfectament la pujada de l’estació fins a la gran plaça… Perdoneu l’atreviment”. (Web “Passeig per la Manresa del passat”)

Llegeixo amb molt interès els treballs de recerca de la vostra Associació que dona a conèixer el nostre recent passat. Em sento personalment identificat en aquest propòsit de record identitari en la lluita contra la dictadura franquista i al final de la meva vida esperançat amb gent, com vosaltres, que us esforceu per recordar que si avui gaudim de llibertat i democràcia, l’esforç dels lluitadors antifranquistes i per la llibertat no ha sigut inútil”. (Sebastià Piera)

Aquests darrers dies he estat consultant les vostres pàgines sobre mestres, depuració, exili… i cada vegada quedo més meravellat pel que esteu fent. En faig propaganda als companys que fan història de l’educació. Enhorabona“. (Salomó Marqués Sureda). (Web “Els mestres de la República a Manresa”).

Feu una excel·lent labor a favor de la història oral. Enhorabona” (Josep Tomàs Cabot)

Esteu fent una molt bona feina per recuperar la memòria i dignitat de tots aquells que ho van perdre tot“. (Jordi Trillo Pujol)

“Immenses gràcies per la informació que he pogut trobar al vostre web que, unida a la que acabava de recollir mitjançant COMEBE m’ha facilitat informació sobre el meu oncle patern que mai fins ara havia conegut”. (Jordi Molina) (Web “Els morts de la Guerra Civil a Manresa (1936-39)”)

“un dels portals més complets dedicats a la recuperació de la Memòria Històrica al nostre país”. (Joan Pinyol)

Felicitats i llarga vida per al vostre projecte”. (Josep Puy)

Enhorabona per la feina feta”. (Josep Maria Figueres i Artigues)

Felicitats per l’excel·lent, esplèndid i rigorós treball que esteu fent”. (Jaume Perarnau)

Us vull felicitar per tota la feina que esteu fent” (Pilar Rebaque)

Us envio aquesta nota, per felicitar-vos per la feina feta i per l’enorme tresor que hi ha en cada una de les pàgines treballades” (M. Carme Carrió) (Web “Els mestres de la República a Manresa”).

Felicitats per la vostra plana web, heu fet una feina impressionant de recol·lecció de dades”. (Miquel Puigdellívol Ragués). (Web “Cens de manresans privats de llibertat”)

La Web Memòria i història de Manresa, creada y gestionada por la asociación del mismo nombre, es un verdadero ejemplo de lo que debiera ser la preocupación por la memoria histórica de una ciudad. Impresionante trabajo que agrupa 14 webs dedicadas tanto a los acontecimientos de la guerra y posguerra civil en la población como a temas específicos o al reconocimiento a algunas personas significativas. Se puede consultar información sobre publicaciones y audiovisuales realizados por los miembros de la asociación, enlaces relacionados temáticamente próximos, y, en conjunto una lista demasiado larga de posibilidades como para que las pueda desgranar todas aquí. Como digo, buena prueba del papel social que los profesionales de la historia pueden tener en los entornos locales conjugando el rigor con la voluntad de dirigirse a todos los ciudadanos y de incidir en los debates sociales exponiendo su trabajo.

Me limito a recomendaros la visita para tomar buena nota. Seguro que provocará más de una sana envidia. Enhorabuena a la asociación, magnífico trabajo…. [Pedro Manuel Molina Rodriguez-Navas (Fuentes de la Memoria”)]

Felicitacions rebudes pel web de Joaquim Amat-Piniella

 

Felicitacions rebudes pel premi Regió7 i TVM 2013

Aquestes són algunes de les felicitacions rebudes per la concessió del premi Regió7 i Televisió de Manresa 2013, el 21/5/2013:

Moltes felicitats per aquest premi en nom de totes les persones represaliades que heu tret de l’oblit, entre elles els meus pares.  GRÀCIES”. (Anna Maria Batalla Solà)

Un premi ben merescut. Us en felicitem a tots els membres. Tant de bo que tots fessin amb el vostre esperit memorial, respectuós i rigorós, posant èmfasi en el valors … Felicitats i endavant!!”. (Jordi Palou-Loverdos, director del Memorial Democràtic)

L’Amical de Mauthausen us fa arribar la seva enhorabona pel merescut reconeixement a la vostra tasca d’un valor social incalculable. Dia a dia manteniu viu el vostre compromís“. (Amical de Mauthausen i altres camps)

Muchas felicidades merecidas. El trabajo que realizáis es IMPRESIONANTE, una fuente de inspiración y de documentación exhaustiva. Merecería el reconocimiento oficial de la Generalitat“. (Eduardo Montagut, responsable del blog “La memoria histórica como proyecto social y cultural”)

Sovint per la feina consulto pàgines webs d’història i us he de dir, sense matisos, que la vostra pàgina és d’una excel·lència immillorable. Heu creat una eina útil, rigorosa, multi-disciplinar, amb múltiples possibilitats de consulta i lectura, des de la investigació al gaudir senzillament d’imatges i testimonis…i tot presentat d’una forma estètica impecable, intuïtiva i senzilla.

Moltes felicitats!!… Pel recent premi, però sobretot gràcies per haver posat a l’abast tant de coneixement amb un sol clic!” (Montserrat Bailac Puigdellívol, documentalista TV3)

Felicitats pel premi. Merescudíssim”. (Xavier Rius, director d’E-noticies.cat)

Felicitats pel Premi de @diariRegio7 i per treballar perquè no ens robin la historia”. (Joan Barbé)

Jo també em vull sumar a les felicitacions. Vaig descobrir el vostre web no fa gaire, després de llegir l’emotiva novel·la de Joaquim Amat- Piniella. El vaig trobar tan complet i interessant que ara hi entro de tant en tant. Poder sentir la veu de l’autor, veure les llistes de morts  i desapareguts… trobo que ens connecta i ens reconcilia amb un passat que no hem sabut honorar fins ara. Una iniciativa molt reeixida. Els ho devíem, als nostres morts…” (Pilar Font i Fabregó)

 

Jo també em vull afegir a la felicitació a tots vosaltres pel premi aconseguit, però sobretot per la vostra esplèndida tasca“. (Ernest Maruny Curto)

Felicitats de tot cor, pel premi rebut de comunicació, m’ha fet molta alegria al llegir-ho al Regió-7. Força i endavant, recuperar la memòria històrica és un deure a complir si volem que els nostres descendents sàpiguen el que va passar”. (Miquel de Fàbregas Sabater)

És molt important la feina que feu de recuperació de la memòria històrica“. (Jordi Simon)

Moltes felicitats. És el reconeixement a la gran tasca que feu dia a dia”. (Carles Prats Maeso)

Felicitacions pel premi de Comunicació de Regió 7 a la web. Sempre he pensat que aquesta web mereix aquest reconeixement i molts d’altres”. (Joan Maria Serra)

Moltes felicitats pel premi. Gràcies per ajudar a mantenir la memòria viva”. (Maite Serrat)

Reconeixement imprescindible a la feina ben feta! Enhorabona!” (Mireia Estefanell Medina)

Enhorabona! Ben merescut!!!!” (Joan Badia i Pujol)

Enhorabona i a continuar, que hi ha molta feina per fer”. (Jordi Oliva)

Vull felicitar-vos per la gran tasca que esteu fent a favor de la història i la cultura. Enhorabona i ànims per continuar endavant!“. (Jaume Serra i Carné)

Felicitats! Us ho mereixeu”. (Delfina Corzan)

Enhorabona, absolutament merescut”. (Joan Boadas)

Felicitats a tot l’equip d’autors!”  (Josep R. Manuel Sabaté)

ENHORABONA PER TOTS ELS PREMIS I PER LA FEINA QUE FÉU!!!!” (Josep Oliveras i Samitier)

Feu una bona feina i de fa anys!”. (Francesc Villegas Martínez)

Felicitats, un premi molt merescut!!” (Mònica Ruz)

Buscar a tot memoria.cat