Explicació dels continguts de memoria.cat

Al portal trobareu documents d’àmbit català, com els relacionats amb el president Lluís Companys, el seu fill Lluïset i els seus germans Manuel i Camil, i Carme Ballester, o les cartes de Pau Casals, Pompeu Fabra i altres personalitats, o papers procedents de lArxiu de Salamanca o de l’Arxiu Militar d’Àvila, entre d’altres.

Pel que fa a Manresa, hi hem allotjat unes 5.000 fotografies antigues (algunes d’un valor excepcional), diversos films, i els següents webs produïts per la nostra Associació:

  • Els mestres republicans, amb 2.000 documents sobre l’excepcional experiència pedagògica que van protagonitzar i la repressió que van patir. En versió catalana i castellana.
  • El salvament de la Seu i l’enderrocament d’esglésies el 1936, en el marc de l’onada anticlerical dels primers mesos de la guerra civil.

Cal fer una menció especial del web dedicat als “biberons” de la comarca del Bages, amb un fons documental i testimonial de gran interès per a la història de Catalunya i amb la relació dels més de 3.600 supervivents que van formar part de l’Agrupació de Supervivents de la Lleva del Biberó-41 i la reproducció de tots els materials de difusió de l’entitat. En aquesta mateixa línia, mostrem la història del jove Enric Bosch Tomàs, mort als 18 anys, les cartes escrites des del front per Joan Griera i Carreter, la correspondència creuada entre dos germans en temps de guerra, unes cartes d’amor segrestades durant molts anys a l’Arxiu de Salamanca i una història d’amor nascuda entre les reixes de la presó de Manresa.

L’any 2021, amb motiu dels 60 anys de la filmació de la pel·lícula “Plácido” a Manresa, vam fer un web dedicat específicament al rodatge amb la publicació també de fotografies inèdites de gran interès, i alhora vam recuperar l’àudio inèdit de la xerrada del seu director, Luís García Berlanga, a l’auditori de La Plana de l’Om (any 1995), el vídeo de la conferència de Josep Tomàs Cabot i Josep Maria Gasol sobre els inicis del cinema a Manresa (del mateix 1995) i vam penjar el vídeo de la taula rodona que sobre les vivències del film es va celebrar el maig del 2021.

Finalment, un web sobre els vilomarencs a la guerra civil i alguns treballs externs. Entre aquests cal destacar el de l’Associació Cultural el Galliner sobre els Teatres i Cinemes de Manresa amb nombroses fotografies i documents.

Podeu consultar els continguts també a través de la descripció i autoria dels diferents webs inclosos al portal, on trobareu una sinopsi de cadascun, amb informació sobre els autors respectius.

També trobareu informació sobre els nostres documentals, publicacions i exposicions.

I un bloc bàsic,  www.memoria.cat/edu, que allotja l’espai educatiu del portal.

Finalment, des de juliol del 2020 tenim l’apartat “Records personals”, on diversos manresans escriuen records i vivències de la Manresa de la seva infància i joventut

Buscar a tot memoria.cat