Portada

En aquest web presentem el llibre de signatures del Centre Excursionista de la Comarca de Bages que l’entitat disposà des de la seva creació. En ell es convidava a escriure una dedicatòria i a signar a persones que es consideraven rellevants per alguna raó determinada.

Hi trobareu totes les pàgines del llibre fotografiades i la seva corresponent transcripció. També una ressenya històrica de l’entitat i una relació de tots els presidents que ha tingut al llarg de la seva història.

Al llibre podem trobar-hi dedicatòries i signatures que comprenen des de 1905 fins a 1992. Cal dir, però, que el ritme de signatures és bastant irregular. El llibre comença amb un pilot de signatures que es van fer el 24 d’abril de 1905 en l’acte comarcal de creació de l’entitat que es va celebrar a Sant Benet de Bages. En aquesta data hi consten les dedicatòries del Centre Excursionista de Catalunya i del Centre Català Autonomista de Navarcles, amb un total de 72 signatures. Després s’obre un buit de 25 anys en els quals no hi ha cap signatura i no n’hi torna a haver fins a 1930. A part del buit obligat corresponent a la guerra civil, hi ha alguns altres anys en què no hi ha cap signatura destacant-hi els deu anys compresos entre 1981 i 1990. Fet i fet, dels 88 anys en què es va fer servir el llibre, en trobem 52 sense cap signatura. Les dates en què n’hi hagué més abundància són els períodes 1925-1934 i 1955-1974. Del total de 159 dedicatòries que hi ha, el 75% estan escrites en català, el 15% en castellà, el 7% en francès i italià, i el 3% restant en alemany, occità i llatí. Com a dada curiosa, la primera dedicatòria en castellà no hi apareix fins el 1942 i l’última el 1968.

Malgrat que només hi hagi 36 anys amb dedicatòries i signatures, hi trobem personalitats destacades en diferents àmbits:

 • Científics: Ignasi Puig, Pius Font i Quer
 • Literats: Maria Aurèlia Capmany, Pere Quart
 • Filòlegs: Pompeu Fabra
 • Excursionistes i escaladors: Cèsar August Torres, Lluís Estasen, Maria Antònia Simó, Agustí Jolis, Romano Merendi, Michel Vaucher, Kurt Diemberger
 • Geògrafs: Pau Vila, Joan Vilà i Valentí, Josep Iglésies
 • Arquitectes: Alexandre Soler i March
 • Historiadors, arqueòlegs i arxivers: Fèlix Duran i Canyameres, Josep Serra Ràfols, Manel Riu, Antoni Jutglar
 • Fotògrafs: Francesc Català-Roca
 • Economistes: Ernest Lluch
 • Músics: Montserrat Torrent, Valentí Miserachs
 • Escultors i ceramistes: Josep Maria Subirachs, Paulí
 • Religiosos: Cassià Maria Just

A més d’aquestes persones que hem destacat com a mostra, podem trobar-hi aviadors, espeleòlegs, esperantistes, activistes socials, filòsofs, pedagogs, un ampli ventall d’especialistes en diferents camps de la cultura, l’esport i les ciències socials que demostren la profunda petjada cultural i cívica del Centre Excursionista de la Comarca de Bages a la ciutat.

Finalment, cal dir que de les 371 signatures que consten al llibre, n’hem sabut identificar el 80%; per tant n’ha quedat un 20% que, o bé perquè són una simple rúbrica, unes inicials o altres circumstàncies, no hem pogut saber a qui representaven.

 

Buscar a tot memoria.cat