Dietari sobre la matança de Can Maçana

Acaba d’aparèixer un dietari de Teresa Sivila i Rovira, filla de Maurici Sivila i Alsina, un dels vuit republicans de Súria i Valls de Torroella assassinats per la Guàrdia Civil a Can Maçana el 1939, en allò que es coneix com a “Fets de Súria”, quan el 9 de febrer de 1939 nou persones de Súria i Valls de Torroella van ser tretes de la presó de Manresa i conduïdes a Can Maçana i vuit de les quals foren assassinades. Un d’ells només tenia 17 anys. El novè, Josep Nin, va sobreviure i va poder explicar els fets.
Teresa Sivila va morir l’abril d’enguany. Ara els fills han trobat aquell dietari que la seva mare va escriure quan tenia 18 anys i que narra els cinc primers mesos d’ocupació de les tropes franquistes al poble: la voladura dels ponts i l’intent de cremar la fàbrica durant la retirada dels republicans, els tiroteigs entre els dos exèrcits, la sortida dels emboscats, la detenció i empresonament del seu pare i diverses persones més, el trasllat de presó de Súria a Manresa, la incertesa a partir del 10 de febrer -quan constaten que ja no són a Manresa i no saben on els han portat-, la recerca infructuosa… fins que els arriba la fatídica notícia de la mort, i, per si no n’hi havia prou, com mare i filla són acomiades de la fàbrica i han de marxar del poble…

Podeu llegir el text sencer del dietari clicant aquí.
Aquest text ha estat publicat a la revista El Salí, de Súria. L’historiador Albert Fàbrega Enfedaque n’ha fet la transcripció. Agraïm a la revista El Salí, a Albert Fàbrega i a la família de Teresa Sivila que ens hagin ofert la possibilitat de reproduir-lo.
Justament, Albert Fàbrega és la persona que ha estudiat més aquella terrible matança. Els seus treballs de recerca sobre el tema es poden llegir en el seu documentat llibre Mort a les cunetes (1939).
Albert Fàbrega també explica aquests “Fets de Súria”, conjuntament amb la seva tieta, Teresa Fàbrega Sibila, filla d’una altre víctima (Lluís Fàbrega Planas), en un dels sis documentals que inclou el nostre web “Els morts de la guerra i la postguerra a Manresa“.
Vegeu el documental amb els testimonis de Teresa Fàbrega Sibila i Albert Fàbrega Enfedaque.
Vegeu el pròleg de Joaquim Aloy al llibre Mort a les cunetes (1939).

 

Teresa Sivila i Rovira,filla de Maurici Sivila Alsina,autora del dietari

 

 

 

Persones afusellades la nit del 9 de febrer de 1939 en els “Fets de Súria”

Juli Zegri Assens (1892-1939)

 

Buscar a tot memoria.cat