La llista dels empleats de la històrica Casa Jorba de Manresa

Noms i cognoms de les més de 800 persones que hi van treballar al llarg dels seus 70 anys d’existència

Memòria.cat publica una llista fins ara parcialment inèdita i de gran interès: la relació dels més de 800 treballadors de la històrica Casa Jorba de Manresa al llarg dels seus setanta anys d’existència.

La llista aplega un total de 843 treballadors. D’aquests, 232 (27’5%) són dones i 611 (72’5%) homes, perquè cal recordar que en aquella època els dependents eren predominantment masculins. El treballador més antic és Francesc Borràs Altarriba, que va entrar a Can Jorba l’any 1900 i que va ser director del departament artístic de l’empresa. La primera dona registrada és Francesca Canudas Montfort, a l’any 1909; fins al 1920 no hi entraria cap altra dona.

La relació ha estat confeccionada, d’una banda, a partir de la llista inèdita confeccionada per Jaume Navarro Torras, treballador de l’empresa des del 1934, i completada per Josep R. Manuel Sabaté; per altra, a partir de les dades publicades i recopilades, l’any 1980, per Jaume Navarro Torras, Miquel Medalla Padrós i Josep Corominas Soler en un dossier titulat “Amics, records i anys de treball” publicat amb motiu d’una trobada celebrada entre antics empleats d’Indústries i Magatzems Jorba. No tenim l’absoluta seguretat que la llista sigui exhaustiva, però si no fos així hi faltarien poquíssims noms. És per aquest motiu que si algú detecta alguna mancança o incorrecció, demanem que ens ho faci saber a memoria@memoria.cat

Jaume Navarro Torras

Jaume Navarro Torras (Manresa, 1920), el màxim responsable de l’elaboració d’aquesta llista, va entrar d’aprenent a la secció administrativa dels Magatzems Jorba l’any 1934 i hi va treballar fins al tancament de l’empresa, l’any 1971, arribant a formar part del Consell d’Administració. A memoria.cat hi podeu trobar una extensa entrevista en què, entre altres temes, parla dels seus records de la Casa Jorba.


Coordinació: Associació Memòria i Història de Manresa

Textos i ordenació de les llistes: Joan Maria Serra

Manresa, juliol del 2017

Buscar a tot memoria.cat