Portada

Aquest web us ofereix unes informacions inèdites de la història de la Fàbrica Nova de Manresa que considerem de gran interès:

  • D’una banda, el contingut d’un expedient judicial segons el qual es va produir una vaga dels obrers i les obreres de la fàbrica el juny de 1945, és a dir, set mesos abans que la històrica vaga del gener de 1946 i que apareix a la major part de la historiografia del moviment obrer antifranquista com a la primera vaga important del franquisme. En canvi, la vaga del juny de 1945 ha estat completament desconeguda fins ara, sense ser esmentada en cap estudi del moviment obrer d’aquesta època. Encara que no es pot comparar amb la durada, l’extensió i la significació de la vaga de 1946, la vaga de 1945 adquireix rellevància com a precursora de les vagues que vindran després. En aquest web aportem informació àmplia i detallada d’aquest important fet històric de 1945.
  • Per l’altra, el llistat de noms i cognoms de 2.145 treballadors i treballadores de l’empresa Bertrand i Serra els anys 1945 i 1946. Una informació, també inèdita, que sorgeix del creuament de dades de dues fonts oficials diferents. Un cercador us ajudarà a buscar els noms que desitgeu. Tanmateix, segur que la població laboral era superior a aquesta xifra, ja que és conegut que hi havia noies i nois que hi treballaven il·legalment. Els seus noms segur que no consten en aquesta documentació oficial.

Complementem la informació de 1945 amb un mapa dels domicilis dels treballadors/es, un requadre del nombre de treballadors/es distribuïts per sexes, per torns i per seccions i notícies del diari Manresa d’aquells dies.

Al costat d’aquestes dues informacions inèdites, apleguem també aquí tota la documentació de la històrica vaga del gener de 1946 que ja havíem publicat en d’altres apartats del nostre portal, especialment al web www.memoria.cat/franquisme, on recollíem el diari de Laura Sanmiquel, treballadora que va escriure en una llibreteta el dia a dia de la vaga. Ara oferim un vídeo, enregistrat l’any 2006, on la mateixa Laura Sanmiquel llegeix les seves notes dels dies de la vaga i una entrevista -dividida en diferents fragments- a la Laura Sanmiquel i a la Pepita Burgués, també del 2006, i en bona part inèdita. També el record d’aquella històrica vaga d’una altra treballadora, Pepita Aparicio Porta, enregistrat en vídeo el 2017. També, alguns documents relacionats amb la vaga de 1946 i notícies del diari Manresa d’aquells dies.

Finalment, presentem un requadre amb xifres de grups familiars dels treballadors i treballadores de l’empresa Bertrand i Serra i una explicació dels sous aproximats que cobraven durant aquells anys. També, una cinquantena de fotografies de la Fàbrica Nova, un llistat de les primeres vagues obreres del franquisme i una àmplia bibliografia.

La dictadura franquista, mitjançant la repressió, va voler silenciar i ofegar qualsevol tipus d’oposició al règim. Malgrat això, en el context de misèria de la postguerra, molts treballadors, defugint la por a la repressió, van lluitar per millorar les seves condicions laborals i de vida. En aquestes reivindicacions, les dones hi van tenir un  paper rellevant. Aquestes dues vagues en són una mostra.

Aquest web vol contribuir a la recuperació de la memòria històrica del primer moviment obrer del franquisme i, alhora, fer un petit homenatge a aquests treballadors i treballadores que, amb la seva lluita per a una societat més digna, van fer història.

Associació Memòria i Història de Manresa

Buscar a tot memoria.cat