Publiquem una entrevista al pare Massot i Muntaner, enregistrada un any abans de la seva mort

Memoria.cat publica el vídeo d’una entrevista al pare Josep Massot i Muntaner (1941-2022), que va tenir lloc al Monestir de Montserrat el 8 d’abril del 2021, un any abans de la seva mort. Els autors de l’entrevista són els historiadors Joaquim Aloy i Pere Gasol.

Nascut a Palma de Mallorca, Josep Massot i Muntaner desenvolupà al llarg de la seva vida una intensa activitat cultural i esdevingué un dels principals historiadors del país. La seva bibliografia històrica és realment remarcable així com la seva tasca de director de les Publicacions de l’Abadia de Montserrat. Nombrosos i prestigiosos premis avalen la seva trajectòria.

En tota la seva obra intel·lectual i personal -com a monjo, editor i historiador- es caracteritzà com un ferm defensor de la llengua i cultura catalanes i de les llibertats polítiques i socials com, per exemple, es manifestà l’any 1970 quan es va implicar en la tancada d’intel·lectuals a Montserrat, llavor de la futura Assemblea de Catalunya, en plena lluita contra la dictadura franquista.

Durant una hora i mitja el Pare Massot parla del cop d’estat militar i la guerra civil a Mallorca (amb una extensa explicació sobre el frustrat desembarcament del capità Bayo, la duríssima repressió franquista iniciada per l’anomenat comte Rossi i la violació i assassinat de 5 milicianes), sobre la repressió a la rereguarda republicana i els assassinats de 23 monjos de Montserrat, del bisbe Perelló, de les visites d’Himmler i el general Franco al monestir, de l’aportació de Montserrat a la llengua catalana i a la lluita antifranquista i el seu compromís contra la dictadura, de l’abat Aureli Escarré i del capellà manresà Joan Vilar i Costa. Josep Massot Muntaner va acabar la seva intervenció mostrant la seva preocupació pel neofranquisme actual i l’auge de VOX.

Trobareu l’entrevista en aquest enllaç:

www.memoria.cat/massot-muntaner/

 

 

Buscar a tot memoria.cat