Entrevista
a Tomàs Mercadal (1923-2010), el “Tomaset” de la Farmàcia
de l’Hospital durant la Guerra Civil

Portada

En aquest apartat us oferim diferents fragments d’una entrevista enregistrada l’any 2009 a Tomàs Mercadal i Fortuny on explica les seves vivències del temps de la guerra, quan treballava a la farmàcia de l’Hospital de Manresa.

Aleshores tenia 13 anys i l’anomenaven “el Tomaset” o “el nen” de la farmàcia. Fou un testimoni d’excepció d’un període especialment difícil de la història de l’Hospital.

En aquesta entrevista ens parla dels serveis que aleshores oferia l’Hospital; dels seus metges (Francesc Padró, el director; Sanmiquel, Llatjós, Puig i Ball, Moncunill...); de com, malgrat la persecució religiosa del moment, per l’Hospital hi passaven molts religiosos, i com dues monges -Maria Carbonell Petit i Isabel Martínez Ferrer- hi van continuar treballant i fent una tasca extraordinària, amb la permissivitat de la CNT.

També ens recorda la conversió en hospital militar, dels efectes dels bombardeigs franquistes, del desmuntatge precipitat de l’Hospital al final de la guerra, i de com, amb la marxa dels republicans, va quedar completament despullat de material hospitalari i una part el van poder anar recuperant posteriorment en diferents hospitals de campanya.

Tomàs Mercadal, que després de la guerra va treballar amb el doctor Simeó Selga, també parla de l’empresonament de Francesc Padró per part dels franquistes i explica com el seu pare –que treballava a l’Ajuntament- cavava fosses al cementiri per enterrar els morts que trobaven a l’entorn.