Portada

L’objectiu principal d’aquest web és commemorar la nevada que es va produir a Manresa l’any 1962. Per fer-ho hem cregut que seria molt interessant obtenir el màxim nombre d’imatges de l’esdeveniment que els manresans, tant fotògrafs professionals com ciutadans en general, van realitzar i que n’han quedat com a principal testimoni. Hem pensat que podria ser d’interès mostrar aquells paisatges manresans sota aquella espectacular capa de neu. Creiem que és quelcom atractiu, tant pels que hi eren i que en recorden les vivències, totes especials, com pels que no ho poden recordar ja que eren massa joves o no havien nascut.

El pas dels anys hi ha afegit l’atractiu dels canvis urbanístics. Identificar els llocs de la nostra quotidianitat, però de fa 60 anys creiem que és un exercici prou interessant i ple de sorpreses i més si el context és tan especial.

El web consta d’un primer apartat amb una selecció de les 50 fotografies que creiem més representatives del contingut del web. Després hi tenim la introducció on s’explica el context en el qual es va produir el fenomen i els trets que el van fer tan especial. A continuació exposem totes les imatges que hem aconseguit classificades per autors. Seguidament, hem elaborat un mapa interactiu per poder localitzar fàcilment quin paisatge oferien les diverses zones de la ciutat de les que en tenim imatges. Després s’expliquen les causes de la nevada. Més endavant descrivim la nevada i la reacció tant de les institucions com dels ciutadans davant del fenomen. També descrivim les conseqüències negatives que va tenir i com es van intentar resoldre. Finalment, detallem com va ser la tornada a la normalitat.

Passeig de Pere III (Font: Fotografia Francitorra)

Aquest web és el resultat de la recerca documental i gràfica en els fons de l’Arxiu Comarcal de Bages i en els de la Biblioteca del Casino de Manresa. També és el resultat de la col·laboració de les empreses fotografia Vert i fotografia Francitorra. També volem destacar l’aportació del senyor Xavier Jovés. I el més important, aquest web també és fruit de la col·laboració de molts ciutadans que ens han aportat imatges seguint la “Crida” que des de la nostra entitat vam fer a través dels mitjans i de les xarxes socials.

Associació Memòria i Història de Manresa

Buscar a tot memoria.cat