Portada

Aquest web us ofereix una explicació detallada de les vagues que van tenir lloc l’any 1951, a la indústria tèxtil de Manresa.

D’una banda s’explica la vaga del març de 1951 i la repressió que va patir, una vaga general que va tenir lloc en el context del boicot als tramvies que es va produir, a principis de març, a Barcelona.

Per l’altra, us oferim una explicació detallada de la vaga de l’abril de 1951 que va afectar 33 empreses tèxtils de Manresa i comarca. S’expliquen els motius, els passos legals que van fer les obreres abans d’arribar a la vaga, la reacció que van tenir les autoritats clausurant les fàbriques i, evidentment, la repressió que van patir les treballadores. Hi podeu trobar, també, informació sobre la detenció del director de la Fàbrica Bertrand i Serra.

Es destaca, també, el nom de les dones que van formar part de les comissions de treballadores que van tirar endavant les negociacions per aconseguir l’augment del salari.

Es completa la informació amb una valoració històrica de les vagues i es fa una ressenya biogràfica del policia de Barcelona Antonio Juan Creix -conegut per les tortures que va infligir als seus detinguts- i que va ser traslladat precisament a Manresa per reprimir els vaguistes.

Per acabar, a l’apartat documents podeu consultar la transcripció del diari de la treballadora de la Fàbrica Nova Laura Sanmiquel, que va escriure aquells dies, la poca informació que el Diari Manresa va donar sobre els fets i altres documents destacats relacionats amb la vaga.

Buscar a tot memoria.cat