Les comissions de treballadores

Les protagonistes de les vagues de 1951 a Manresa van ser les treballadores. Les seves reivindicacions eren per motius econòmics, per millorar les seves condicions de vida.

S’organitzaven en comissions de treballadores que eren les encarregades d’anar a negociar, primer, amb l’enllaç sindical, el sindicat o el director de l’empresa per tal d’aconseguir els seus objectius. La composició d’aquestes comissions no era sempre la mateixa i actuaven al marge dels partits i sindicats d’oposició a la dictadura. Aquest fet no treu que algunes treballadores fossin properes a partits o sindicats antifranquistes.

La policia estava molt interessada a conèixer qui formava part d’aquestes comissions, però paradoxalment cap de les persones que van formar part d’aquestes comissions va ser detinguda ni empresonada l’any 1951. Només van ser citades a declarar davant del jutge instructor.

Aquestes són algunes de les dones que en van formar part:

FLORA NAVARRO PARDO

Treballava a la Fàbrica Nova. Va formar part de la comissió que va anar a la primera reunió amb el sindicat. Tenia 53 anys i era soltera.

ANTONIA HOMS BONVEHÍ

Treballava a la Fàbrica Nova. Va formar part de la Comissió que va anar a la primera reunió amb el sindicat.

BENITA CASAS MERINO

Treballava a la Fàbrica Nova. Va formar part de la Comissió que va anar a la primera reunió amb el sindicat. Tenia 31 anys d’edat i era soltera.

MELCHORA FENERO FENERO o FERRERO FERRERO

Treballava a la Fàbrica Nova. Va formar part de la Comissió que va anar a la primera reunió amb el sindicat. Tenia 47 anys d’edat i estava casada.

RAMONA FIUS PRAT

Treballava a la Fàbrica Nova. Va formar part de la Comissió que va anar  a la segona reunió amb el sindicat. Tenia 51 anys d’edat i estava casada.

REMEDIOS PUBILL ESTANY

Treballava a la  Fàbrica Nova. Va forma part de la Comissió que va a anar a la segona reunió amb el sindicat. Tenia 33 anys d’edat i  estava casada.

MANUELA CAPDEVILA MASANA

Treballava a la  Fàbrica Nova. Va forma part de la Comissió que va anar a la segona reunió amb el Sindicat. Tenia 34 anys d’edat i estava casada.

CONCEPCIÓN CLOTET FORNELLS

Treballava a la fàbrica Perera SA. Va formar  part de la Comissió que va anar a la segona reunió amb el Sindicat. Tenia 44 anys d’edat i estava casada.

 

 

 

 

 

Buscar a tot memoria.cat