Qui era Antonio Juan Creix?

Antonio Juan Creix (1914-1985) era fill de pare andalús i de mare catalana. Provinent d’una família d’ideologia ultradretana -el seu pare era militar-, un germà va lluitar amb la División Azul i un altre germà, Vicente, també va ser policia. Antonio Juan va ingressar a la Policia Nacional l’any 1936 i va treballar per al Servei d’Informació i Policia Militar fent tasques de contraespionatge a Barcelona. Va ser detingut el 1938, interrogat i torturat en una txeca. Després de la guerra, va tornar a Barcelona, on va treballar a la Brigada Político-Social sota les ordres de Pedro Polo Borreguero. És en aquest moment, essent agent d’aquesta Brigada que, l’abril de 1951, va ser agregat a la plantilla de Manresa amb motiu de la vaga del tèxtil.

El 1955 va substituir Pedro Polo com a cap de la Brigada. Durant tots aquests anys va portar a terme una dura repressió contra els antifranquistes i són nombroses les persones que han donat testimoni de les terribles tortures que van patir a mans de Creix en els interrogatoris a Comissaria. El 1968 va ser traslladat al País Basc on va sotmetre a tortures salvatges diversos detinguts d’ETA.

El 1974 va ser expedientat sota l’acusació d’apropiació indeguda i abusos en el càrrec. Li van posar una sanció de suspensió de sou i de feina de 3 anys i finalment va ser depurat. Els mateixos que abans havien elogiat la seva tasca repressiva van deixar de donar-li suport quan va ser necessari un rentat d’imatge del règim.

 

Buscar a tot memoria.cat