Portada

“Aquesta és la història daurada d’una família manresana que fou trencada, com moltes altres, pels esdeveniments de la guerra Civil […]. El meu pare, Antoni Bertran, es trobava a l’edat més bona per iniciar qualsevol tasca: tenia joventut, salut, vitalitat i honradesa, i moltes ganes de treballar. Fou fundador, juntament amb altres amics, del Centre Republicà Federal Català de Manresa, del qual fou president”. (Manuel Bertran Gallart, 29 d’agost del 2000. Retorn a les petjades d’ara fa seixanta anys, Memòries).

Me’n recordo del dia que esclata la guerra, perquè el meu pare havia d’anar a veure un client a peu i me n’hi vaig anar amb ell. Quan tornàvem, ja vam veure com buidaven les esglésies per a calar-hi foc. I a la nit, recordo que, des de casa i sortint al balcó, Manresa semblava Roma quan la va cremar Neró, veies foc i fum per tot arreu”. (Hipòlit Bertran Gallart, 11 d’agost del 2021. Entrevista a la casa Matamala)

 

Aquest web publica les memòries inèdites de Manuel Bertran Gallart (1922-2013), mecànic i delineant, alumne de l’Escola d’Arts i Oficis de Manresa, membre del Col·legi d’Enginyers Graduats i d’Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona i inventor -gràcies al seu pas per diferents oficines tècniques de la indústria tèxtil manresana- del teler de recanvi automàtic de bitlla.

A la seva maduresa, en arribar a la vuitantena, del 28 d’agost del 2000 al 23 d’agost del 2002 -durant dos anys justos-, Manuel Bertran escriu Retorn a les petjades d’ara fa seixanta anys, unes memòries on deixa constància de la seva infància i adolescència a la Manresa dels anys vint i trenta del segle XX. Són vuitanta-dues pàgines -ampliades amb quaranta-tres planes més d’annexos amb informació addicional, fotografies i retalls de diaris- on aboca els seus records familiars i, el més important de tot, fa un retrat del seu pare, el republicà federal i regidor de l’Ajuntament de Manresa Antoni Bertran Raurell (1897-1986).

És gràcies a les memòries inèdites del seu fill gran, que ara recuperem la memòria històrica i la trajectòria d’un polític i regidor de la Manresa social i democràtica que, fins avui en dia, encara era desconeguda i es mantenia en l’oblit. Al mateix temps, però, aquests records escrits també els hem pogut enriquir amb la memòria oral d’Hipòlit Bertran Gallart (1925), germà del Manuel i fill petit d’Antoni Bertran, al qual hem entrevistat als seus noranta-set anys, oferint el testimoni viu, clar i de primera mà d’aquella Manresa de quan era infant: republicana, en guerra i a la rereguarda.

A partir de les memòries escrites del Manuel -les quals publiquem tant en format complet i facsímil, com sintetitzat en fragments escollits-, de l’entrevista oral a l’Hipòlit -de la que també publiquem els talls destacats- i del fons documental del Centre Republicà Federal Català de Manresa que es troba a l’Arxiu Comarcal del Bages, hem pogut escriure el retrat biogràfic d’Antoni Bertran Raurell, ferrer i mecànic, dirigent dels “federals” manresans i regidor de Concentració Republicana d’Esquerres a l’Ajuntament de Manresa.

És així com Antoni Bertran ha passat a ser una personalitat i “homenot” més del web essencial La República a Manresa en un clic (1931-1936). Que el rescat d’aquesta nova història de vida de la Manresa republicana, en sigui una de les moltes que dignificaran la recuperació de la nostra memòria democràtica.

Genís Frontera Vila

 

 

Buscar a tot memoria.cat