Portada

Aquest web té l’única finalitat de donar a conèixer uns documents inèdits corresponents a les respostes dels ajuntaments de la comarca del Bages a la voluntat del règim franquista de traslladar al Valle de los Caídos les restes òssies de les víctimes mortals de la Guerra Civil que tinguessin enterrades als seus municipis.

L’obra faraònica del Valle de los Caídos, que Francisco Franco va voler erigir per al seu honor i glòria, el dictador la va anunciar el dia 1 d’abril de 1940, al cap d’un any just de finalitzada la guerra. Es preveia tenir-la acabada aviat però les obres van durar gairebé 20 anys, i no es va poder inaugurar fins el dia 1 d’abril del 1959.

Mesos abans el règim va demanar als ajuntaments tota la informació que tinguessin sobre fosses i enterraments al seu municipi i el possible trasllat de les restes òssies al Valle, si es comptava amb la conformitat  de les famílies. L’alcalde de Manresa, aleshores Joan Prat Pons, va rebre l’encàrrec del Govern Civil de sol·licitar-ho a tots els ajuntaments del partit judicial de Manresa. Aquest web aplega les cartes de resposta dels 28 ajuntaments a qui es va demanar, i també, la de l’Ajuntament de Manresa.

Tanmateix, l’intent del general Franco de voler reunir milers i milers de restes òssies de soldats i personal civil morts durant la guerra constituí un fracàs, ja que la majoria de les famílies van preferir tenir les restes dels seus éssers estimats al cementiri del seu poble o ciutat i es van negar al seu trasllat al Valle de los Caídos. Com podreu veure en la documentació que us oferim en aquest web, totes les respostes dels ajuntaments de la comarca del Bages -que havien consultat a les famílies corresponents- foren negatives. En canvi, el Govern Civil va transmetre a l’Ajuntament de Manresa 4 sol·licituds, que devien rebre directament, de famílies manresanes que sí que volien el trasllat. Cap de les 4 peticions, però, va poder ser atesa perquè no es van trobar les restes.

El Valle de los Caídos es va acabar omplint amb fosses de soldats republicans, com la fossa comuna del cementiri de Lleida, amb 502 restes. En aquest cas l’operació es va dur a terme sense avisar les famílies, una decisió pròpia d’un règim criminal i despietat com va ser el franquista.

En aquest web trobareu les circulars del règim franquista sobre el Valle de los Caídos; la correspondència Govern Civil-Ajuntament de Manresa i les respostes dels ajuntaments de la comarca del Bages a les pretensions de la dictadura.

Buscar a tot memoria.cat