Portada

Aquest web recull, degudament adaptats, els continguts de l’exposició “I la mort va caure del cel. 80 anys dels bombardeigs franquistes a Manresa”, que va acollir el refugi antiaeri del Grup Escolar Renaixença de Manresa entre el 18 de gener i el 3 de març de 2019. També recull les activitats paral·leles que es van portar a terme  a l’entorn de la mostra.

L’exposició va ser produïda per l’Associació Memòria i Història de Manresa i l’Ajuntament de Manresa, en col·laboració amb L’Arada Creativitat Social. El muntatge va formar part del programa d’activitats “Manresa, Capital de la Cultura Catalana” i va ser finançat per l’Ajuntament de Manresa. Més de tres mil persones van visitar-lo.

Ubicada en un lloc especialment singular i escaient com és un refugi de guerra, la mostra pretenia donar a conèixer a un públic ampli què van significar els bombardeigs franquistes sobre Manresa (finals del 1938 i inicis del 1939), acostar l’espectador a les circumstàncies de l’època, aportar un major coneixement de les conseqüències de la Guerra Civil i homenatjar les 35 víctimes mortals dels dos atacs aeris. I tot plegat, aportant una informació bàsica, actualitzada i contextualitzada, amb un muntatge d’una notable dimensió sensorial i experiencial.

En aquest web podreu veure els continguts del muntatge: el guió, els plafons, els objectes exhibits, materials de difusió, el vídeo sobre els bombardeigs, comentaris dels visitants recollits al llibre de visites, el ressò que va tenir als mitjans de comunicació i fotografies del conjunt de la mostra, com també de la seva inauguració i la seva cloenda. També inclou informació sobre l’espectacle Refugiar-se i una taula rodona sobre els bombardeigs, com a activitats complementàries. També hi podreu escoltar els tres àudios produïts ad hoc (converses en un refugi, crides de la Junta de Defensa Passiva i les 35 veus en record de les 35 víctimes mortals), a més de consultar el material didàctic de suport, que és una eina útil per treballar el contingut de l’exposició als instituts de secundària.

Associació Memòria i Història de Manresa