Memòria i Història de Manresa

Notícies

 • Publiquem més de 250 fotografies de dues grans obres urbanístiques de fa 50 anys

  Dades: 
  19/03/2020

  El portal de webs de l’Associació Memòria i Història de Manresa ( www.memoria.cat ) fa públic un nou web que conté més de 250 fotografies de gran interès sobre dues obres urbanístiques molt rellevants que van tenir lloc ara fa 50 anys a Manresa: l’obertura del carrer d’Alfons XII i La Plana -inaugurada el 4 d’abril del 1970- i la pavimentació de l’eix central de la ciutat (la ctra. de Vic, la Muralla i la ctra. de Cardona), que va finalitzar a finals d’agost del mateix any.

   

  Les fotografies van acompanyades de diversos documents inèdits sobre el procés de construcció de cada obra (plànols, informes, dictàmens, etc) i de retalls de premsa de l’època, procedents de l’Arxiu Municipal de Manresa i de l’Arxiu Comarcal del Bages.

  Llegir més...
 • Publiquem la relació dels més de 3.600 “biberons” de l’Agrupació de Supervivents de la Lleva del Biberó-41

  Dades: 
  12/03/2020

  Memòria.cat, el nostre portal de webs, publica la relació de tots els membres de l’Agrupació de Supervivents de la Lleva del Biberó-41, la d’aquells joves que van haver d’anar al front de guerra només quan tenien 17-18 anys i que, per aquest motiu, van rebre el nom de “biberons”. Els membres de l’Agrupació van tenir la sort de sobreviure als horrors de la guerra. Milers de “biberons” van morir al camp de batalla.

   

  És la primera vegada que es publica la relació completa dels “biberons” membres de l’Agrupació. En total són 3.664. La llista inclou els noms i cognoms, el municipi i comarca i el número de membre de l’Agrupació que tenien.

   

  Llegir més...
 • Publiquem 3 memòries més de “biberons” bagencs, entre les quals les d’Antoni Quintana Torres

  Dades: 
  03/03/2020

  El nostre web “Bagencs de la Lleva del Biberó”, que va ser presentat el passat 13 de desembre i que reunia 9 memòries de “biberons” de la comarca del Bages, a partir d’avui aplega 3 memòries més.

   

  Les noves memòries corresponen als següents “biberons” manresans:

   

  -       Santiago Martínez Martínez, de Castejón, Navarra. Militant  sindicalista, escrivia opinió política al diari «UGT. Diari dels Sindicats de Manresa i comarca», visqué el daltabaix de la Sierra de Trapera on van morir uns 8.000 combatents. Fou cap d’estació de la RENFE a Manresa.

  Llegir més...
 • Dimecres 19: concessió del Premi Joaquim Amat-Piniella

  Dades: 
  15/02/2020

  Dimecres vinent, dia 19, a les 19 h., a l’auditori de La Plana de l’Om (La Plana de l’Om núm. 5), tindrà lloc l’acte de lliurament del 20è premi Joaquim Amat-Piniella.

   

  Les quatre obres finalistes són:

  A l’amic escocès, de Maria Barbal

  Sis nits d’agost, de Jordi Lara

  Per tenir casa cal guanyar la guerra, de Joan Margarit

  Fugir era el més bell que teníem, de Marta Marín-Dòmine.

   

  Durant l’acte es llegiran diferents fragments del “Diari d’Anna Frank”.

   

  L’acte és organitzat per Òmnium-Bages i l’Ajuntament de Manresa i compta amb la col·laboració de l’Associació Memòria i Història de Manresa.

  Llegir més...
 • Dissabte 15: taller “Eines digitals per a la gestió, recerca i divulgació de les Ciències Socials”

  Dades: 
  05/02/2020

  El dissabte 15 de febrer, de 10 a 14h, a la FUB de Manresa, l’Associació Memòria i Història de Manresa, conjuntament amb la CIFE UManresa, organitzem el taller “Eines digitals per a la gestió, recerca i divulgació de les Ciències Socials”.

   

  Llegir més...
 • Dilluns 27: acte en memòria de les víctimes de l'Holocaust

  Dades: 
  24/01/2020

  Aquest proper dilluns, 27 de gener, Manresa celebrarà el Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust amb un acte centrat especialment en les dones deportades a Ravensbrück i en dues de les figures més representatives i que ens van deixar l’any passat: Neus Català i Conxita Grangé.

   

  L'acte es farà al claustre del Museu Comarcal a 2/4 d'11 del matí. Alumnes dels centres educatius que participen en els viatges als camps de Gusen i Mauthausen faran diverses intervencions, així com la presidenta de l’Amical de Ravensbrück i el president de l’Amical de Mauthausen i altres camps.

   

  Llegir més...
 • Publiquem el dietari d’exili i 21 cartes inèdites del manresà Vicenç Prat i Brunet

  Dades: 
  22/01/2020

  Presentem un web amb unes aportacions de notable interès del prestigiós activista, intel·lectual i polític republicà Vicenç Prat i Brunet, que va ser regidor de Cultura de l’Ajuntament de Manresa durant la República i que es va haver d’exiliar els primers anys del franquisme.
   

  Llegir més...
 • Dijous 23: “Maleïdes les guerres (i aquell qui les va fer)”, al Kursaal

  Dades: 
  18/01/2020

  Dijous vinent, dia 23 de gener, a les 20h., a la sala petita del Teatre Kursaal de Manresa s’interpretarà l’obra ‘Maleïdes les guerres (i aquell qui les va fer)”, un espectacle que denuncia a les guerres i les seves conseqüències a través de textos de personatges com Ovidi Montllor, Pere Quart, els Manel i V. A. Estellés i de poemes d'Arthur Rimbaud, John Denver, Bob Dylan i Silvio Rodríguez, entre d’altres. 


  El músic i compositor Carles Beltran, la cantant brasilero-catalana Namina i l’actriu Lali Barenys pugen a l’escenari per reivindicar la cultura com a “arma de construcció massiva”.

   

  Més informació

  Llegir més...
 • El web de Josep Maria Planes incorpora 2 fotografies del periodista manresà amb el president Macià, i 3 textos teatrals. Cal destacar una versió inèdita de “The Front Page”, traduïda per l’escriptor manresà

  Dades: 
  10/01/2020

  A partir d’avui al web sobre el periodista manresà Josep Maria Planes trobareu noves aportacions pràcticament desconegudes i que tenen un gran interès.

   

  D’una banda, 2 fotografies de Josep Maria Planes amb el president Francesc Macià, al terrat de la Casa dels Canonges. Podria tractar-se de dues fotografies inèdites. Les imatges procedeixen del Fons Josep Maria Sagarra i Plana, de l’Arxiu Nacional de Catalunya.

   

  Llegir més...
 • El vostre suport ens és imprescindible. Gràcies i molt bon any!

  Dades: 
  03/01/2020

  L’any 2019, entre altres activitats, gràcies al vostre suport i al de les institucions, l’Associació Memòria i Història de Manresa hem produït l’exposició i el web “I la mort va caure del cel.

  Llegir més...

 

Ens cal el vostre suport econòmic