Memòria i Història de Manresa

Notícies

 • Dimecres 19: concessió del Premi Joaquim Amat-Piniella

  Dades: 
  15/02/2020

  Dimecres vinent, dia 19, a les 19 h., a l’auditori de La Plana de l’Om (La Plana de l’Om núm. 5), tindrà lloc l’acte de lliurament del 20è premi Joaquim Amat-Piniella.

   

  Les quatre obres finalistes són:

  A l’amic escocès, de Maria Barbal

  Sis nits d’agost, de Jordi Lara

  Per tenir casa cal guanyar la guerra, de Joan Margarit

  Fugir era el més bell que teníem, de Marta Marín-Dòmine.

   

  Durant l’acte es llegiran diferents fragments del “Diari d’Anna Frank”.

   

  L’acte és organitzat per Òmnium-Bages i l’Ajuntament de Manresa i compta amb la col·laboració de l’Associació Memòria i Història de Manresa.

  Llegir més...
 • Dissabte 15: taller “Eines digitals per a la gestió, recerca i divulgació de les Ciències Socials”

  Dades: 
  05/02/2020

  El dissabte 15 de febrer, de 10 a 14h, a la FUB de Manresa, l’Associació Memòria i Història de Manresa, conjuntament amb la CIFE UManresa, organitzem el taller “Eines digitals per a la gestió, recerca i divulgació de les Ciències Socials”.

   

  Llegir més...
 • Dilluns 27: acte en memòria de les víctimes de l'Holocaust

  Dades: 
  24/01/2020

  Aquest proper dilluns, 27 de gener, Manresa celebrarà el Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust amb un acte centrat especialment en les dones deportades a Ravensbrück i en dues de les figures més representatives i que ens van deixar l’any passat: Neus Català i Conxita Grangé.

   

  L'acte es farà al claustre del Museu Comarcal a 2/4 d'11 del matí. Alumnes dels centres educatius que participen en els viatges als camps de Gusen i Mauthausen faran diverses intervencions, així com la presidenta de l’Amical de Ravensbrück i el president de l’Amical de Mauthausen i altres camps.

   

  Llegir més...
 • Publiquem el dietari d’exili i 21 cartes inèdites del manresà Vicenç Prat i Brunet

  Dades: 
  22/01/2020

  Presentem un web amb unes aportacions de notable interès del prestigiós activista, intel·lectual i polític republicà Vicenç Prat i Brunet, que va ser regidor de Cultura de l’Ajuntament de Manresa durant la República i que es va haver d’exiliar els primers anys del franquisme.
   

  Llegir més...
 • Dijous 23: “Maleïdes les guerres (i aquell qui les va fer)”, al Kursaal

  Dades: 
  18/01/2020

  Dijous vinent, dia 23 de gener, a les 20h., a la sala petita del Teatre Kursaal de Manresa s’interpretarà l’obra ‘Maleïdes les guerres (i aquell qui les va fer)”, un espectacle que denuncia a les guerres i les seves conseqüències a través de textos de personatges com Ovidi Montllor, Pere Quart, els Manel i V. A. Estellés i de poemes d'Arthur Rimbaud, John Denver, Bob Dylan i Silvio Rodríguez, entre d’altres. 


  El músic i compositor Carles Beltran, la cantant brasilero-catalana Namina i l’actriu Lali Barenys pugen a l’escenari per reivindicar la cultura com a “arma de construcció massiva”.

   

  Més informació

  Llegir més...
 • El web de Josep Maria Planes incorpora 2 fotografies del periodista manresà amb el president Macià, i 3 textos teatrals. Cal destacar una versió inèdita de “The Front Page”, traduïda per l’escriptor manresà

  Dades: 
  10/01/2020

  A partir d’avui al web sobre el periodista manresà Josep Maria Planes trobareu noves aportacions pràcticament desconegudes i que tenen un gran interès.

   

  D’una banda, 2 fotografies de Josep Maria Planes amb el president Francesc Macià, al terrat de la Casa dels Canonges. Podria tractar-se de dues fotografies inèdites. Les imatges procedeixen del Fons Josep Maria Sagarra i Plana, de l’Arxiu Nacional de Catalunya.

   

  Llegir més...
 • El vostre suport ens és imprescindible. Gràcies i molt bon any!

  Dades: 
  03/01/2020

  L’any 2019, entre altres activitats, gràcies al vostre suport i al de les institucions, l’Associació Memòria i Història de Manresa hem produït l’exposició i el web “I la mort va caure del cel.

  Llegir més...
 • La primera vegada que Pau Casals va tocar “El Cant dels Ocells” en públic

  Dades: 
  24/12/2019

  L’Associació Memòria i Història de Manresa us desitgem bones festes i molt bon any 2020. I ho fem recuperant el document d’un gran interès històric que vam donar a conèixer l’any 2011 i que explica la primera vegada que Pau Casals va tocar el “Cant dels Ocells” en públic

   

  Es tractava d’una carta inèdita de Joan Alavedra, secretari personal del president Macià i biògraf de Pau Casals, adreçada al director artístic del Liceu, Rafael Moragas, procedent de la col·lecció particular de Jaume Creus i Ventura.

  Llegir més...
 • Presentat el web “Bagencs de la Lleva del Biberó”

  Dades: 
  14/12/2019

  Ahir es va presentar el darrer web de l’Associació Memòria i Història de Manresa. Es tracta del web Bagencs de la Lleva del Biberó, dedicat als “biberons” de la comarca del Bages que el 1938 van ser cridats a files quan només tenien 17 anys. Entre el nombrós públic present a l’acte, hi havia 4 “biberons”, que ara ja tenen 99 anys.

   

  Llegir més...
 • Divendres 13: presentació del web “Bagencs de la Lleva del Biberó”

  Dades: 
  13/12/2019

  El divendres 13 de desembre, a les 18:00 h., a l’Espai Plana de l’Om de Manresa (La Plana de l’Om núm. 5), l’Associació Memòria i Història de Manresa presentarà el web “Bagencs de la Lleva del Biberó”, en record i homenatge als joves que durant la Guerra Civil van ser cridats a files als 17 anys, molts dels quals hi van perdre la vida.

   

  Durant l’acte es projectarà un vídeo amb entrevistes a vuit “biberons” supervivents de Manresa i la comarca. Diferents actors, dirigits per Sílvia Sanfeliu, llegiran fragments d’algunes memòries escrites per “biberons” bagencs.

   

  L’acte és organitzat per l’Associació Memòria i Història de Manresa i compta amb el suport de l’Ajuntament de Manresa.

  Llegir més...

 

Ens cal el vostre suport econòmic