Memòria i Història de Manresa

Notícies

 • Divendres 13: presentació del web “Bagencs de la Lleva del Biberó”

  Dades: 
  13/12/2019

  El divendres 13 de desembre, a les 18:00 h., a l’Espai Plana de l’Om de Manresa (La Plana de l’Om núm. 5), l’Associació Memòria i Història de Manresa presentarà el web “Bagencs de la Lleva del Biberó”, en record i homenatge als joves que durant la Guerra Civil van ser cridats a files als 17 anys, molts dels quals hi van perdre la vida.

   

  Durant l’acte es projectarà un vídeo amb entrevistes a vuit “biberons” supervivents de Manresa i la comarca. Diferents actors, dirigits per Sílvia Sanfeliu, llegiran fragments d’algunes memòries escrites per “biberons” bagencs.

   

  L’acte és organitzat per l’Associació Memòria i Història de Manresa i compta amb el suport de l’Ajuntament de Manresa.

  Llegir més...
 • Publiquem el web amb els continguts de l’exposició “I la mort va caure del cel. 80 anys dels bombardeigs franquistes a Manresa”

  Dades: 
  29/11/2019

  Publiquem un web que aplega, degudament adaptats, els continguts de l’exposició “I la mort va caure del cel. 80 anys dels bombardeigs franquistes a Manresa”, que va acollir el refugi antiaeri del Grup Escolar Renaixença de Manresa entre el 18 de gener i el 3 de març de 2019. Els bombardeigs van produir un mínim de 35 víctimes mortals.

  L’exposició va ser produïda per l’Associació Memòria i Història de Manresa i l’Ajuntament de Manresa, en col·laboració amb L’Arada Creativitat Social. El muntatge va formar part del programa d’activitats “Manresa, Capital de la Cultura Catalana” i va ser finançat per l’Ajuntament de Manresa.

  Llegir més...
 • Ajuda’ns a lluitar contra l’oblit. Fes-te soci de l’Associació Memòria i Història de Manresa

  Dades: 
  22/11/2019

  Ara pots fer-te soci de la nostra Associació. Ens cal la col·laboració de persones que ens ajudin a mantenir el portal www.memoria.cat i a continuar produint projectes de recuperació de la memòria històrica. Per això hem decidit buscar socis.

  Pots donar-te d’alta de soci emplenant el formulari que trobaràs en aquest enllaç:

  www.memoria.cat/alta-socis

   

  Moltíssimes gràcies!

  Llegir més...
 • Dies 20 i 21: l’escriptora i professora granadina Pura Sánchez a Sallent i a Manresa

  Dades: 
  20/11/2019

  L’escriptora i professora de Granada Pura Sánchez Sánchez farà dues xerrades la setmana vinent al Bages:

   

  -       Dimecres, 20 de novembre, a les 19:45, a la Sala Vilà i Valentí de Sallent, parlarà de “La luz de la inocencia. Memoria de una anarquista andaluza en Sallent”.

   

  -       Dijous, 21 de novembre, a les 19:00, a l’Espai Òmnium de Manresa, parlarà de “Individuas de dudosa moral. Las que sobrevivieron a Franco”. En aquesta ocasió, l’acompanyarà Conxita Parcerisas, de l’Associació Memòria i Història de Manresa, que parlarà de la repressió franquista que van patir les dones manresanes.

    

  Llegir més...
 • Dijous 14: Taula rodona sobre “Supervivents i resistents a Manresa”

  Dades: 
  14/11/2019

  La Fundació Independència i Progrés, amb el suport de la Fundació Irla i la col·laboració de l’Associació Memòria i Història de Manresa i el Memorial Democràtic, ha programat aquest mes de novembre diverses activitats sota el títol “Supervivents i resistents. Catalunya 1939-1939. El cas de Manresa

   

  El proper dijous, 14 de novembre, a les 19 h., al Centre Cultural El Casino, tindrà lloc la taula rodona “Supervivents i resistents a Manresa”, amb la participació de:

   

  Montse Bozzo (escoltisme)

  Montserrat Biosca (botiguera)

  Pepita Brugués (treballadora de la Fàbrica Nova)

  Lluís Calderer (Cine Club)

  Ramon Majó (Centre Excursionista de la Comarca del Bages)

  Llegir més...
 • “Supervivents i resistents. Catalunya 1939-1939. El cas de Manresa”

  Dades: 
  31/10/2019

  Del 7 al 29 de novembre, la Fundació Independència i Progrés, amb el suport de la Fundació Irla i la col·laboració de l’Associació Memòria i Història de Manresa i el Memorial Democràtic, ha programat una sèrie d’activitats sota el títol “Supervivents i resistents. Catalunya 1939-1939. El cas de Manresa

   

  Exposicions:

  Llegir més...
 • Publiquem 8 fotografies inèdites de Manresa i de Sant Benet de Bages del fotògraf Joan Artigues i Carbonell

  Dades: 
  25/10/2019

  Memoria.cat publica 6 fotografies inèdites de Manresa i 2 de Sant Benet del Bages, del fotògraf Joan Artigues i Carbonell (Vilanova i la Geltrú 1894 – Barcelona 1953), procedents del seu fons, que es conserva a l’Arxiu Nacional de Catalunya.

   

  Llegir més...
 • L’Associació Memòria i Història de Manresa en contra de la sentència condemnatòria

  Dades: 
  14/10/2019

  L’Associació Memòria i Història de Manresa ens adherim al manifest de rebuig a la sentencia que han signat més de 150 entitats i organitzacions de la societat civil, que s’ha presentat avui dilluns 14 d’octubre.

  Manifest

  DAVANT LA SENTÈNCIA DEL PROCÉS - UNA CRIDA A LA LLIBERTAT COM A ESPAI DE CONSENS

  Avui 14 d’octubre hem conegut la sentència del Tribunal Suprem del judici als líders de la societat civil i representants polítics. Una sentència que condemna a

  Llegir més...
 • Organitzem els tallers “Història i Educació” amb el CIFE UManresa Recursos per apropar-se a la història

  Dades: 
  20/09/2019

  El CIFE UManresa i l'Associació Memòria i Història de Manresa organitzen per al curs 2019/20 els tallers “Història i Educació”, un programa de formació i recursos útils per a la recerca històrica i la recuperació de la memòria col·lectiva.

  El curs inclou 4 mòduls de 5 hores cada un, que es poden seguir de manera independent. Són cursos reconeguts i inclosos dins del programa de formació del professorat del Departament d'Educació.
   
  Els tallers d’adrecen a la població en general però, de manera prioritària, als docents d'ensenyament secundari.
   
  Els cursos són els següents:
   
  19/10/19: ESTUDI DE LES ARRELS FAMILIARS: FONTS, RECURSOS I UTILITATS

  Llegir més...
 • Publiquem 28 fotografies dels ponts destruïts durant la retirada republicana, i de la seva reconstrucció.

  Dades: 
  29/08/2019

  El pont de Sant Francesc de Manresa, el gener del 1939. Els explosius col·locats pels soldats sapadors republicans durant la retirada van fallar i només van ocasionar alguns desperfectes a l’arcada de la dreta. (Col·lecció Família Singla).

  Llegir més...

 

Ens cal el vostre suport econòmic