Soler i March, Leonci

Taula de continguts

Biografia

(Manresa 1858 – 1932)

Hisendat, advocat, arxiver, erudit, bibliòfil i  polític. Descendent i punt de confluència de quatre famílies d’hisendats molt arrelades al Bages: els Soler, els Mollet, els March i els Solernou.

Realitzà els estudis primaris i batxillerat a Manresa. Es llicencià en Dret a la Universitat de Barcelona el 1881. A l’Escola Superior de Diplomacia de Madrid cursà els estudis  d’arxiver, bibliotecari i arqueòleg. De retorn a Manresa fou l’arxiver municipal de la ciutat.

Va fundar el setmanari “Lo Pla de Bages” el 1883 i el diari “El Pla de Bages” el 1904. També fou un impulsor de la “Revista Ilustrada Jorba”.

Afiliat a la Unió Catalanista, amb el temps fou un dels principals dirigents de la Lliga Regionalista. Mantingué una contínua relació amb Enric Prat de la Riba.

Va ser Diputat a les Corts legislatives per Manresa en cinc legislatures (1899-1910) i senador del regne (1910-1923).  Al parlament espanyol defensà l’oficialitat de la llengua catalana, el Concert Econòmic i les Bases de Manresa, entre d’altres temes. També aconseguí els diners per fer l’Institut de Segona Ensenyança.

El seu nom ha estat inseparable en totes les activitats de la Renaixença Catalana.

Participà en la fundació del Centre Excursionista de la Comarca de Bages, l’Orfeó Manresà, el Casal Regionalista, el Gremi d’Agricultors, la Cambra Agrícola Oficial del Pla de Bages i la Cambra de Comerç de Manresa. Va ser president de la Federació Agrícola Catalana Balear.

Durant tota la seva vida treballà en la formació d’una gran Biblioteca Històrica Catalana que, a la seva mort, cedí a la ciutat de Manresa.

Documents

Ressò a la premsa

La informació al diari “El Dia”:

La informació al diari “El Pla de Bages”:

La informació al diari “Pàtria”:

Buscar a tot memoria.cat

La República a Manresa en un clic (1931-1936)