Les curses de braus

Taula de continguts

Des de finals del segle XIX hi havia hagut diverses places de braus a Manresa, algunes d’elles amb caràcter molt efímer. L’any 1932, un grup d’empresaris locals van demanar permís a l’Ajuntament per instal·lar una plaça de toros al solar existent entre  l’avinguda del 14 d’abril i l’actual plaça de l’Onze de Setembre. Malgrat l’oposició que la proposta va rebre d’entitats i particulars, la Corporació acordà per 14 vots a favor i 7 en contra, l’autorització de la plaça de braus.

La construcció del que es diria Plaça d’Espectacles Monumental, amb una cabuda per a 6.000 persones, es construí en poc més d’un mes. La primera inauguració es va fer durant la Festa Major del 1932, mentre que la inauguració oficial es feu el 18 de setembre.

A la plaça Monumental s’hi feren moltes “novillades” i poques curses. També s’hi feren representacions de sarsueles, partits de bàsquet i, fins i tot, algun combat de boxa. També, sobretot en època de campanyes electorals, s’hi celebraren mítings i campanyes de reivindicació social com la que realitzà la Unió de Rabassaires.

Els afeccionats manresans s’aplegaven en diverses penyes: El Club Taurino Manresano, la penya taurina Tendido 4 i la Peña Taurina Manresana.

Durant la Guerra Civil la plaça va ser desmuntada.

Fotografies

Imatges de la construcció de la plaça de braus (any 1932), de diverses “corrides” i actuacions que s’hi feren durant els anys de la República i de penyes taurines manresanes.

Ressò a la premsa

Crònica del diari “El Pla de Bages”, del 23-7-1932, sobre el ple municipal que aprovà la instal·lació d’una plaça de braus a Manresa.

Buscar a tot memoria.cat

La República a Manresa en un clic (1931-1936)