Explicació dels continguts del web

La República a Manresa en un clic és un conjunt de materials textuals, d’àudio, vídeo, imatges i reproduccions de la premsa de l’època sobre el període de la II República (1931-1936) a la capital del Bages i abans de l’esclat de la Guerra Civil.

Molts d’aquests materials són inèdits, fruit de la pròpia recerca. La utilització d’aquests recursos ens acosta a les diferents temàtiques d’aquest període d’una manera senzilla i entenedora, molt divulgativa atesa l’abundància de material gràfic, alhora que ens facilita una lectura a diferents nivells.

Índex de temes

El gruix de la informació del web es troba a l’apartat Índex de temes, agrupats en els següents 19 capítols:

1. El paisatge urbà en 60 imatges

2. La població

3. La política

4. Moviment obrer i sindicalisme

5. L’aportació de Manresa a la Catalunya republicana

6. L’economia

7. L’obra de govern municipal

8. Obres i projectes urbanístics

9. L’emprèstit Municipal

10. Els serveis

11. L’ensenyament

12. Llengua i Cultura

13. Les festes

14. Els esports

15. Els mitjans de comunicació

16. La religió

17. L’exèrcit i les forces d’ordre públic

18. Aspectes de la vida quotidiana

19. PERSONALITATS

 

Aquest Índex de temes el formen un total de més de 250 fitxes temàtiques. La fitxa és la base a l’entorn de la qual s’estructura la informació. A cada fitxa hi podem trobar des d’un text breu fins a un total de 7 recursos informatius més, depenent de la importància del tema i de la documentació trobada. En total, doncs, poden haver fins a 8 recursos diferents sobre un mateix tema, que són els següents:

  • Fitxa explicativa del tema o notícia.
  • NOTICIA AMPLIADA. Moltes fitxes explicatives porten la casella MÉS INFORMACIÓ . Clicant-hi ens porta a un article força més llarg (que pot ocupar d’una a 8 pàgines), en què es dóna molta més informació sobre el tema seleccionat.
  • DOCUMENTS (comunicats oficials, cartes, impresos, notes, dibuixos, etc. més significatius relacionats amb el tema)
  • IMATGES (fotografies relacionades amb el tema)
  • EL RESSÒ A LA PREMSA (reproducció de les notícies que sobre aquell tema van aparèixer als diaris manresans)
  • TALLS DE VEU DE TESTIMONIS. Fragments de gravacions fetes en cassette a 4 manresans destacats, a hores d’ara ja difunts: Jacint Carrió, Antoni Invers, Emilià Martínez i Àngel Servet, que ens parlen dels fets més significatius d’aquella època republicana que ells visqueren. Les gravacions es van fer entre els anys 1978 i 1980.
  • VÍDEOS DE TESTIMONIS: fragments d’entrevistes actuals a persones que ens expliquen els seus records i vivències de la República.
  • TEXTOS:  articles, fragments de memòries, etc, relacionats amb cada tema o fet.

El paisatge urbà en 60 imatges

Aquest apartat no té cap document ni text explicatiu, només imatges i permet fer un apassionant recorregut per una geografia urbana, la de la Manresa dels anys 30, que, en comparació a l’actual, presenta unes diferències i contrastos molt evidents.

 

Personalitats

Conté les fitxes de prop d’un centenar de manresans que van tenir un paper destacat (en el camp polític, cultural, sindical…) a la Manresa republicana.

 

Altres apartats del web

Cercador

Per facilitar la recerca de temes i personalitats, davant d’un volum tan extens d’informació, hi ha un cercador que permet que, posant qualsevol paraula clau (per exemple, “piscina”, “Renaixença”, “CNT” , “fejocistes” o “Joan Selves”) apareguin totes les fitxes i documents on hi surt aquella informació. Això permet que, en poca estona, les persones que entrin en aquest web puguin estar consultant allò que més els interessi.

 

La República a Catalunya i Espanya

Aquest web és sobre la República a Manresa. Tot i així, i per emmarcar el tema, inclou dos articles que expliquen de manera resumida els fets més significatius i l’obra de govern més rellevant dels governs de la República a Catalunya i Espanya:

Cronologia (1931-1936)

Un apartat molt útil del web és la cronologia, que permet copsar ordenadament aquells fets més significatius que van succeir durant la República tant a Manresa com a Catalunya i Espanya.

 

Frases

Aquí s’hi poden trobar un centenar de frases i afirmacions que feren diversos dirigents republicans del Bages, i que de manera gràfica permeten sintetitzar el seu pensament sobre algunes de les qüestions més rellevants d’aquella època.

 

Manresa i els nostres papers a Salamanca

Per la seva especial relació amb els anys 30, cal ressenyar aquest apartat sobre uns 300 documents de Manresa i el Bages a l’Arxiu de Salamanca, que enriqueix considerablement el nostre coneixement d’aquella època. Aquesta documentació es va publicar en un col·leccionable al diari Regió7, en una selecció comentada i contextualitzada a càrrec dels mateixos autors d’aquest web.

 

Enllaços, bibliografia

El web disposa també de diversos enllaços a altres pàgines d’interès sobre el període de la República a Manresa. També presenta una àmplia bibliografia sobre temes manresans relacionats amb aquella època.

 

Aportació des de la història local

En definitiva, el web és una aportació original a la història de Catalunya a partir d’una òptica local. En aquells temps, la comarca del Bages era la tercera demarcació més poblada de Catalunya i Manresa, la setena ciutat més habitada. Aquesta força demogràfica, reflex d’una intensa activitat industrial i comercial, ajuda a entendre la gran aportació, des del punt de vista polític, de Manresa i el Bages a la Generalitat i a altres institucions republicanes.

Buscar a tot memoria.cat

La República a Manresa en un clic (1931-1936)