La dansa

Taula de continguts

Resum

Les dues entitats de més renom dedicades a la dansa eren, l’Esbart Manresà de Dansaires que actuava des del 1909 i el Foment de la Sardana que, si bé va ser fundada el 1921, va viure una època de gran activitat durant la República. Ambdues entitats van patir una davallada el 1934. L’Esbart fins i tot deixà les seves activitats que no reprengué fins després de la Guerra Civil. Mentre, el Foment de la Sardana, patí una crisi econòmica amb clausura del local inclosa i la consegüent pèrdua de socis.

Una altra entitat sardanística de menor envergadura fou el Llamp Club, que organitzava aplecs al santuari de Joncadella.

Relacionat amb la sardana, cal esmentar les diverses cobles bagenques que actuaven per les festes de pobles de la Catalunya interior La Principal de Bages, La Principal de Manresa i Art Català.

Dins d’aquest apartat cal destacar especialment la tasca de dues entitats: l’Esbart Manresà de Dansaires i el Foment de la Sardana.

També cal fer referència a una altra entitat menor, Llamp Club, que organitzava i promocionava aplecs sardanístics a Joncadella.

Cal remarcar la concurrència de cobles que es produïa en aquell moment: La Principal de Bages, La Principal de Manresa i la cobla Art Català. Aquestes formacions s’adaptaven fàcilment a la formació d’orquestra, per a concerts, o orquestrina, per tal d’oferir un ventall més ampli de possibilitats: des de la música de ball fins a l’acompanyament del cant a l’església amb motiu de la Festa Major. En ocasions, i sobretot per la Festa Major, les ballades adquirien un caire extraordinari. En anys consecutius es feia una ballada amb tres cobles, sempre amb la Cobla Barcelona, La Principal del Vallès de Sabadell i, en ocasions repartides, La Principal de Bages, La Principal de Manresa i la cobla Art Català. També La Principal de la Bisbal oferí concerts a la nostra ciutat.

(Vegeu també Esbart Manresà de Dansaires i Foment de la Sardana)

Fotografies

Vídeos de testimonis

Emili Vilanova i Ribas sobre les sardanes
Data de l’entrevista: juny del 2006
Buscar a tot memoria.cat

La República a Manresa en un clic (1931-1936)