La UGT era un sindicat socialista, vinculat al PSOE, que estava fortament implantat al nord d’Espanya i a Madrid. En canvi, a Catalunya tenia poca incidència, sobretot si la comparem amb la CNT: 30.000 afiliats de la UGT per 250.000 de la CNT.
A Manresà, durant el període republicà, la UGT anà creixent lentament durant el període republicà: passà de 600 afiliats l’any 1933 a un miler l’any 1936. El principal responsable de la reorganització de la UGT a Manresa des del final de la Dictadura fou Rafael Ramos. Altres dirigents importants eren Florenci Clariana, Melcior Moncunill i Magí Gamisans. El seu local era a la Cooperativa Obrera Manresana, al carrer dels Infants.
Un cop iniciada la Guerra Civil aquest sindicat experimentà un creixement enorme (10.000 afiliats el setembre de 1936), afavorit per l’afiliació de molts membres dels Sindicats d’Oposició i dels sindicats autònoms en un context de sindicació obligatòria per a tothom.
Documents
(Documents procedents de l’Arxiu Comarcal del Bages).
Any 1931.
Escrit on es certifica la constitució del Sindicat de Professions i Oficis Varis, l’aprovació dels seus estatuts, l’elecció del Comitè Executiu i l’ ingrés de l’esmentat sindicat a la UGT; carta prèvia adreçada a l’Ajuntament en la qual demanaven permís per a celebrar aquesta assemblea.