L’atletisme

La pràctica de l’atletisme a Manresa es remunta almenys al 1922, quan el Centre Excursionista Avant organitzà unes proves d’aquesta especialitat esportiva. L’any sobre va  constituir-se la secció atlètica del Centre Excursionista Avant, el qual s’integrà al Centre Excursionista de la Comarca del Bages (CECB). Fou el 1928 quan en aquesta entitat es creà la subsecció d’atletisme dintre de la secció d’educació física.

Durant els dos primer anys de  la República no es va celebrar la Volta a Manresa, cursa popular creada el 1923. L’abril del 1933 es va celebrar la IX Volta a Manresa reduint-la de 7 a 5 quilòmetres.

El 29 de maig de 1932 es va inaugurar l’estadi d’atletisme a la Bonavista. L’any següent s’hi va celebrar el Primer Campionat d’Atletisme del Bages i Alt Llobregat, organitzat pel CECB.

El juliol del 1934 el club atlètic hagué d’abandonar l’estadi a causa d’una futura edificació promoguda pels propietaris del solar. Des d’aleshores, el Centre d’Esports Manresa acollí la secció d’atletisme del CECB al Pujolet.

A banda de l’esmentat club, a Manresa hi havia altres equips d’atletisme com ara el Flor de Lis, el Manresa BB, el C.E. Montserrat, la Federació de Joves Cristians de Catalunya i el del Batalló de Metralladores. El maig del 1936 tingué lloc el primer campionat de penyes atlètiques al camp del Pujolet.

Documents

(Document procedent de l’Arxiu Comarcal del Bages).

Anys 1932-33. Sol·licitud a l’alcalde Lluís Prunés d’assistir a la inauguració dels terrenys destinats a la “Cultura Física” per part del Centre Excursionista de la Comarca del Bages; petició a l’alcalde Francesc Marcet per tal de poder celebrar la IX Volta a Manresa, de cursa atlètica, que organitzava la secció d’Educació Física del CECB.

Fotografies

17-7-1932. Segona Jornada dels Campionats de Manresa d’Atletisme. La competició se celebrà a l’estadi de la Bonavista, que estava situat a l’extrem superior del Passeig.

1-12-1935: Homenatge a l’atleta Emili Trias, del Centre d’Esports Manresa, al camp del Pujolet. Hom pot veure a l’atleta en un dels seus salts de perxa i rebent una placa commemorativa de mans del president de l’entitat, Joan Sardans.

Buscar a tot memoria.cat

La República a Manresa en un clic (1931-1936)