Les altres visites del president Macià a Manresa

Taula de continguts

Resum

A més de la visita que Francesc Macià efectuà a Manresa el 7 de juny del 1931 per presidir l’acte commemoratiu de les Bases de Manresa, durant la seva etapa com a president de la Generalitat (abril 1931-desembre 1933), estigué a Manresa en 5 ocasions més.

En algunes d’elles participà també en actes oficials, com ara la inauguració dels Serveis d’Assistència Pública que l’Ajuntament va construir als Docs, i en d’altres la seva visita fou més breu i puntual. La darrera estada de Macià a la ciutat fou el 16 d’agost del 1933, quatre mesos abans de la seva mort.

El president Francesc Macià visità la ciutat en diverses ocasions. Tal i com s’explica en un altre apartat d’aquest web, la primera visita de Macià a Manresa fou la de més càrrega política i simbòlica i també la més multitudinària: Macià vingué a Manresa el 7 de juny de 1931, tot just proclamada la República, a Manresa en ocasió de la 1ª Commemoració de les Bases de Manresa.

La segona visita la realitzà el 3 de gener de 1932, en el marc d’una visita general a la comarca del Bages. Després d’anar a Sant Fruitós de Bages, Sallent, Balsareny, Navàs i Santpedor, Macià arribà a Manresa. A causa de l’atapeïment de la jornada, la visita només consistí en un acte a l’estatge de la Unió Catalanista Republicana, situat al Passeig. Al sortir, i després que una cobla toqués “Els Segadors”, Macià es dirigí encara cap a Sant Vicenç de Castellet i Monistrol, últimes etapes de la seva estada al Bages.

La tercera visita del president de la Generalitat republicana a Manresa fou molt breu: tingué lloc el 20 de juny de 1932. En realitat, Macià s’aturà simplement de passada, ja que tornava de Súria (motiu central del seu viatge) on havia visitat les instal·lacions mineres i havia inaugurat la nova escola d’aquella localitat. Estigué acompanyat en tot moment per Ventura Gassol, conseller de Cultura de la Generalitat.

La quarta visita del president Macià a Manresa tingué lloc el 4 de desembre de 1932, amb motiu de la inauguració dels Serveis d’Assistència Pública que l’Ajuntament havia construït al local dels Docs, a l’actual carrer de Jacint Verdaguer. A continuació, Macià visità l’Hospital de Sant Andreu, la Piscina Municipal (obra feta i estrenada feia poc per l’Ajuntament republicà), la Casa de la Ciutat i, en últim lloc, el local de la Unió Catalanista Republicana.

També cal esmentar la visita d’unes hores del president Macià a Manresa l’11 de juny  del 1933. Segons la premsa, arribà a l’Estació del Nord cap a quarts de sis de la tarda, acompanyat del conseller Joan Selves i el diputat Farreras i Duran, i s’adreçà a l’Hotel Mundial, on se celebrava un banquet on hi havia la seva esposa i la seva filla, que el matí havien presidit l’acte de lliurament d’una bandera al Batalló de Metralladores de la caserna de Manresa. A continuació Francesc Macià visità el local d’Esquerra Republicana i després tornà cap a Barcelona.

Finalment, una altra visita –en aquest cas, per una estona- de Macià a Manresa fou el 16 d’agost del 1933, quatre mesos abans de la seva mort. En un viatge cap a Moià, efectuà una curta aturada a Manresa per acompanyar durant un tram el fèretre de Domènec Puigdellívol, xofer del destacat membre d’Estat Català Miquel Badia, els quals havien patit un accident de cotxe tres dies abans quan assistien a un aplec de les Joventuts del partit a la Font del Calvet.

Fotografies

Vegeu també:

La commemoració de les Bases de Manresa i la primera visita de Macià a Manresa.
L’assistència social. (La quarta visita de Macià a Manresa).

Vídeos de testimonis

Pasqual Estela i Puig sobre la visita del president Macià als Docs
Data de l’entrevista: maig del 2006
Josep Roca i Comellas sobre les altres visites de Macià a Manresa
Data de l’entrevista: 30-04-2008
Buscar a tot memoria.cat

La República a Manresa en un clic (1931-1936)