“Pàtria”

Diari manresà fundat l’any 1920. Es publicà fins el febrer de 1935. Tenia la redacció al carrer del Pedregar i l’administració a la llibreria Romaní del carrer de Sobrerroca.

El 1925 fou adquirit per la família Gomis i passà a ser dirigit i controlat pel capellà Lluís Gomis i Cornet. En aquesta etapa el diari s’escrigué majoritàriament en català i defensà la religió catòlica des d’un punt de vista fonamentalista i en el sentit tradicionalista de la “pàtria”. Era el portaveu dels tradicionalistes (carlins) manresans i recollia àmpliament les seves activitats.

A partir de finals de 1934 i fins la seva desaparició esdevingué l’òrgan oficiós d’Acció Popular Catalana (CEDA estatal), dins d’una marcada línia antirepublicana.

Durant la darrera etapa el diari fou dirigit per Ramon Barniol Tuau. El seu principal redactor era Esteve Busquets i Molas. Entre els col·laboradors cal esmentar Josep Prat Piera, Àngel Badia, Miquel Bosch i Jover, Josep Cirera Soler, Josep Vilà Ortonobes, Francesc Ribera Font, Fidel Riu Dalmau i Joaquim Sarret i Arbós.

Buscar a tot memoria.cat

La República a Manresa en un clic (1931-1936)