Senyal i Ferrer, Francesc

Taula de continguts

Biografia

(Castellbell i el Vilar, 1897 – México D.F., 1975)

Industrial estudiós i enginyós que regentava una taller de llauneria a la carretera de Vic, on va patentar diversos aparells.

Fou un esportista destacat tant com a futbolista en el Centre d’Esports Manresa i el F.C. Barcelona, com també un dels primers tennistes a Manresa, esport on va aconseguir diversos triomfs.

Col·laborà en la fundació del diari “El Dia”. Va ser president de la Joventut Nacionalista d’abans de la Dictadura de Primo de Rivera. També participà en la fundació d’Acció Catalana i el 1930 fou membre fundador del Centre Republicà Catalanista i President de la Unió Catalanista Republicana.

Va ser membre de la Junta de Govern Republicana Provisional de Manresa, del 14 d’abril de 1931, i va ingressar a les files d’Esquerra Republicana de Catalunya, partit del qual en va ser diputat per la circumscripció de Barcelona al Congrés de Diputats en les eleccions del 1933 i del 1936.

Durant la Guerra Civil va ser sots-secretari del Ministeri de Treball del Govern de la República amb Josep Tomàs Piera al capdavant del ministeri. Fou Agregat comercial del consolat a Montreal i Nova York en plena guerra.

S’exilià a Nova York i  a  Mèxic on va morir.

Documents

(Documents procedents de l’Arxiu Comarcal del Bages i de la col·lecció de la família Senyal).

Fotografies

(Imatges procedents de la col·lecció de la família Senyal)

Francesc Senyal en un dels seus esports preferits. Va ser campió de tennis de Manresa i comarca tres anys seguits.

Francesc Senyal els anys 30.

11-9-1953. Francesc Senyal, en un acte polític celebrat a Mèxic.

Buscar a tot memoria.cat

La República a Manresa en un clic (1931-1936)