Sarret i Arbós, Joaquim

Taula de continguts

Biografia

(Manresa, 1853 – 1935)
Arxiver, historiador, músic.

Cursà els estudis primaris al Col·legi de Sant Ignasi dels Jesuïtes de Manresa. Quan feia el batxillerat en aquest mateix col·legi, s’aprovà l’expulsió dels Jesuïtes arran de la Revolució de 1868. Marxà a Igualada on acabà el Batxillerat.

Durant trenta anys fou cantor de la Capella de Música de la Seu. Cantà també a l’Acadèmia Filarmònica de Manresa (constituïda el 1883) i al cor claverià de  Sant Josep.

Va ser fundador i president del Centre Excursionista de la Comarca de Bages. Era president i fundador de la Lliga Espiritual de Nostra Senyora de Montserrat. Fundà i dirigí la revista “Mariana”.

El 1896 fou nomenat Arxiver Auxiliar de Manresa. Leonci Soler i March continuava com a Arxiver honorari i cronista de la ciutat. La dedicació a la política i la posterior mort de Soler i March, portaren a Sarret a ser l’Arxiver municipal.

El 1917 l’Institut d’Estudis Catalans li atorgà un premi per l’ordenació i classificació de l’Arxiu.

Era Acadèmic de les Bones Lletres de Barcelona, Acadèmic de la Llengua Catalana i acadèmic de Belles Arts de San Fernando de Madrid. L’any 1933 fou nomenat Degà dels Arxivers de Catalunya.

És autor de més de trenta llibre i nombroses publicacions -moltes d’elles inèdites- sobre història de Manresa, entre les quals destaquen els cinc volums de Monumenta historica civitatis Minorisae (1921-1925).

Fotografies

26-9-1935. Joaquim Sarret i Arbós, en el seu llit de mort.

Ressò a la premsa

26-9-1935. La notícia de la mort de Joaquim Sarret i Arbós, al diari “El Pla de Bages”

Buscar a tot memoria.cat

La República a Manresa en un clic (1931-1936)