Ramon i Amat, Tomàs

Taula de continguts

Biografia

(Tarragona, 1900 – Saragossa, 1937)
Mestre, metge i polític.

Va ser membre de la Joventut Nacionalista i intervingué activament en la política republicana de Manresa. Va ser el primer president d’Esquerra Republicana a Manresa i Vice-president de la Junta de Govern Republicana Provisional de la ciutat, del 14 d’abril de 1931.

Regidor municipal, fou nomenat membre de la Comissió de Cultura de l’Ajuntament i també va ser un dels màxims responsables de les Colònies Escolars organitzades per l’Ajuntament.

El novembre del 1933 fou nomenat Governador Civil de Tarragona i el gener del 1934 Comissari General d’Ordre Públic de Catalunya, càrrec del qual va dimitir i marxà a Tànger.

Durant la guerra arribà al grau de capità-metge al Front d’Aragó i fou el màxim responsable de l’organització sanitària a Barbastre.

Va ser detingut per l’exèrcit franquista al sector de Zuera i afusellat a Saragossa el 4 d’octubre del 1937. Gairebé vint anys després de la seva mort la policia franquista, desconeixedora d’aquest fet per una confusió amb els seus cognoms, encara el buscava per detenir-lo i represaliar-lo, tal i com es pot comprovar en la documentació existent a l’Arxiu de Salamanca.

Documents

Tomàs Ramon Amat (Documents procedents de l’Arxiu Comarcal del Bages).

Anys 1934-37. Anuncis del servei de medecina de Tomàs Ramon i Amat; carta de Tomàs Ramon a l’alcalde Francesc Marcet des de Tànger i resposta de Marcet; nota de premsa sobre la mort de Tomàs Ramon.

Fotografies

Frases

Ensenyament

“L’obra principal de la República és la creació d’escoles, perquè el poble pugui rebre aquella cultura que el capaciti per a endegar tots aquells problemes que l’afecten d’una manera tan directa i que faciliti el canvi per a l’engrandiment i el progrés de Catalunya i Espanya” (inauguració de les escoles del barri de les Farreres)

Buscar a tot memoria.cat

La República a Manresa en un clic (1931-1936)