La Unió Socialista de Catalunya

Taula de continguts

 

A Manresa també existia una secció de la Unió Socialista de Catalunya, organització que havia nascut a partir d’una escissió de la Federació Catalana del PSOE per part d’un grup de socialistes catalans que volien fer compatible el catalanisme i el socialisme, i que creien que el socialisme (dirigit des de Madrid pel PSOE) no havia arrelat a Catalunya perquè no havia assumit el fet nacional català.

La Unió Socialista formà coalicions electorals amb el partit dominant, l’ERC, i això li donà una representació política molt superior a la seva força real. De cara a les eleccions al Parlament de Catalunya del 1932, ambdós partits realitzen un míting conjunt amb l’assistència de Lluís Companys, Manuel Serra i Moret, Joan Comorera i els dirigents locals Francesc Marcet, Lluís Prunés i Joan Selves. Així, després de les eleccions municipals de 1934, la USC tenia dos regidors a l’Ajuntament de Manresa: Josep Flor de Lis Geniqué i Marcel·lí Font Brunet.

Un cop iniciada la guerra, el 22 de juliol del 1936, la Unió Socialista de Catalunya, la Federació Catalana del PSOE i el Partit Comunista de Catalunya es fusionaren en el Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC), que creixé espectacularment durant la Guerra Civil. D’aquestes organitzacions, la USC era la majoritària a Manresa en el moment de la unificació i Marcel·lí Font passaria a ser el principal dirigent local del nou partit.

Documents

(Documents procedents de l’Arxiu Comarcal del Bages).

Manresa.26-8-1933. Carta a l’alcalde en què se l’informa de la celebració d’un míting contra el feixisme

Buscar a tot memoria.cat

La República a Manresa en un clic (1931-1936)