Invers i Pi, Antoni

Taula de continguts

Biografia

(Terrassa, 1905- Manresa, 1987)

Després d’estudiar als Escolapis i a l’Escola Industrial de Terrassa, cursà estudis de peritatge mercantil a l’Escola de Comerç de Barcelona. Treballà al despatx d’un magatzem de llanes fins al 1921 que entrà en una fàbrica de gènere de punt. Mentre, estudiava anglès i francès.

El 1927 s’estableix a Manresa i hi dirigeix l’acadèmia del lingüista Delfí Dalmau. Va intervenir en la creació del setmanari “L’Om” i el diari “El Dia”, del qual en seria director una  temporada l’any 1932.

Milità a  la Joventut Nacionalista de la Lliga Regionalista. Més tard participà i va ser president d’Acció Catalana a Manresa.

EL 1932 passà a dirigir l’Escola d’Arts i Oficis de la qual també era professor. El 1933 fundà un nou centre de la seva propietat, el Liceu Invers, orientat bàsicament a l’estudi d’idiomes. Publicà el Llibre d’Exercicis d’Ortografia Catalana.

Durant la guerra va ser fiscal municipal de Manresa. El 1938 marxà al front de l’Ebre. Acabada la confrontació bèl·lica, va ser depurat i condemnat a 12 anys de presó, dels quals complí 16 mesos a la presó Model de Barcelona.

Reprengué les classes fins el 1958, quan entrà a treballar a l’empresa química S.A. Lipmes, on hi va romandre com a administrador fins el 1972.

Documents

(Documents procedents de l’Arxiu Comarcal del Bages)

ANY 1932. Carta d’Antoni Invers a Joan Baptista Claret tot recomanant-li un obrer mecànic; proposta de nomenament d’Antoni Invers per al càrrec de director de l’Escola Municipal d’Arts i Oficis; anunci del Liceu Invers.

Fotografies

(Imatges procedents de la col·lecció familiar)

Tres imatges d’Antoni Invers als anys 30 a Manresa.

Talls de veu

Testimoni: Antoni Invers i Pi (1905-1987)
Tema: Dades biogràfiques explicades per ell mateix
Data de l’entrevista: 13-12-1978

Buscar a tot memoria.cat

La República a Manresa en un clic (1931-1936)