Memòria i Història de Manresa
Qui som

Pàgina personal de Joaquim Aloy

En aquest lloc web he aplegat diversos treballs sobre la República, la Guerra Civil i el franquisme a Manresa, dels quals sóc autor o co-autor.

També, naturalment, l'interessantíssim manuscrit inèdit de Carme Ballester que narra la detenció i empresonament del President Companys i la resta de documentació que vaig tenir la sort de trobar a Amsterdam.

En concret, aquí hi trobareu:

- una cinquantena d’articles, parlaments o entrevistes dels darrers 30 anys.

- informació sobre 2 documentals, 2 exposicions i 8 publicacions

- la narració de 2 històries que s’han pogut reconstruir a partir de la trobada d’unes cartes. 

- 32 webs (dels quals 17 com a autor i 15 com a coautor):

       - sóc autor dels webs de Joaquim Amat-Piniella, Josep Maria Planes, Jacint Carrió, la fossa militar del cementiri de Manresa, el salvament de la Seu de Manresa el 1936, l’intent d’enderrocar la Casa Lluvià, el passeig per la Manresa del passat, Correspondència inèdita de Lluís Companys, Pau Casals i altres personalitats de la República, Documents sobre Lluís Companys conservats a l'Archivo General Militar d'Àvila, Papers catalans a ÀvilaEnric Bosch Tomàs. La mort injusta d'un manresà de 18 anys a les acaballes de la guerra, Memòries de Lluís Rubiralta. El salvament del patrimoni durant la guerra, Epistolari Francesc Farreras i Duran-Joan Planas i Martí (1970-1977), Les 28 fotografies de Francesc Boix a Manresa, Un centenar de noms de carrers de Manresa explicats per Àngel ServetJosep Vila Closes i el seu barri i la massacre de Srebrenica.

       - sóc co-autor dels webs: el primer franquisme a Manresa en un clic (1939-1959)la República a Manresa en un clic, Joves i Republicans, els bombardeigs franquistes a Manresaels documents inèdits de Lluís Companys i Carme Ballesterels morts de la Guerra Civil a Manresa, les repressions de la guerra i la postguerra a Manresa, Vivències del temps de la Guerra (1936/39) a Manresa, la repressió franquista a Manresa en la veu de les víctimes, les últimes detencions del franquisme a Manresa, Opinions i records de Josep Maria Ainaud de LasarteEspinàs i Manresa, Dietari de la Biblioteca Popular de Manresa (1928-1939), Manresans deportats als camps nazis i Documents inèdits del Convent de Santa Clara.

 

En definitiva, una modesta aportació a la ingent tasca que s’està fent arreu per lluitar contra l’oblit.

Joaquim Aloy
quim.aloy@gmail.com