Documental “Entre el soroll i el silenci. Els bombardeigs franquistes a Manresa (1938-39)”

Taula de continguts

Vegeu el documental

 

Informació sobre el documental

 

 

El present web és una eina complementària del documental “Entre el soroll i el silenci. Els bombardeigs franquistes a Manresa (1938-1939)”, que es va estrenar els dies 20 i 21 de desembre del 2005 a l’auditori de CaixaManresa de Manresa, a La Plana de l’Om.

A part del documental esmentat, que té una durada aproximada de 55 minuts, es va elaborar un altre DVD, d’uns 45′ de durada, que recull d’altres entrevistes a familiars de les víctimes i a testimonis dels bombardeigs. Tot plegat és el resultat de més de 30 hores de gravació. Aquest web recull molts vídeos de les entrevistes realitzades i altres que s’han enregistrat posteriorment.

Els interessats poden adquirir el documental en format DVD al Centre Cultural el Casino (Passeig de Pere III núm. 27) o a l’Oficina d’Informació i Turisme de Manresa (Plaça Major 10)

 

Sinopsi del documental

L’aviació franquista va bombardejar la ciutat de Manresa els dies 21 de desembre del 1938 i 19 de gener del 1939. Com a mínim, 35 persones perderen la vida. 33 d’elles eren població civil.

Gairebé 70 anys després, familiars de les víctimes i diversos testimonis presencials ens parlen d’aquells tràgics fets de la nostra història contemporània. Les seves aportacions i reflexions transcendeixen l’àmbit local i s’emmarquen en una molt humana visió global de país.

El documental pretén, així, fer un exercici de recuperació de la memòria històrica tot honorant les víctimes innocents de la Guerra Civil.

 

Autors

Jorge Caballero, Laura Casaponsa, Joaquim Aloy i Pere Gasol

Col·laboradors
Pere Bonvehí, Dolors Cabot i Conxita Parcerisas

Durada del documental: 55 minuts

Amb la col·laboració del CENTRE D’ESTUDIS DEL BAGES
i el suport del DEPARTAMENT DE RELACIONS INSTITUCIONALS I PARTICIPACIÓ -PROGRAMA PER AL MEMORIAL DEMOCRÀTIC DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA.

 

Caràtula del DVD

 

 

 

 

 

Ressò als mitjans de comunicació

Una pàgina recorda els bombardeigs franquistes de Manresa” (Vilaweb, 21-12-2005)

“Manresa fa esclatar la seva memòria” (Regió7, 21-12-2005)

“Un documental i una web recorden els bombardejos sobre Manresa durant la Guerra Civil” (Telenoticies, 26-12-2005)

“Que tot s’acabés”. Susana Paz (Regió7, 22-12-2005)

“Manresa, desembre del 1938”. Josep Camprubí (Regió7, 24-12-2005)

Reportatge “Entre el soroll i el silenci” del programa “Angular”, de Televisió de Manresa, sobre el documental dels bombardeigs i la guia didàctica

 

 

Fotografies de la gravació

Buscar a tot memoria.cat