Portada

Aquest web ofereix informació rellevant sobre els 35 manresans identificats que van ser deportats als camps nazis, dels quals 19 hi van perdre la vida. Reuneix documentació localitzada en arxius de la Creu Roja internacional, dels camps de concentració nazis, de França i de Catalunya i fotografies i cartes enviades pels deportats a les seves famílies.

Els deportats són el símbol màxim de la repressió del feixisme espanyol i europeu sobre els republicans espanyols. La gran majoria foren joves que, després de lluitar i sobreviure als horrors de la guerra civil, van patir la derrota i l’exili als camps de refugiats del Rosselló. Amb l’esclat de la Segona Guerra Mundial van ser incorporats a l’exèrcit francès, la majoria en batallons de treballadors . Allà van ser capturats per l’exèrcit alemany i, gràcies a l’acord entre Franco i Hitler, foren deportats als camps nazis.

En aquest web hi trobareu dades biogràfiques, documents i fotografies dels deportats i també les fotografies de la col·locació de les llambordes stolpersteine davant del domicili on vivien en esclatar la guerra civil. Les stolpersteine són una iniciativa de l’escultor alemany Gunter Demnig per recordar i fer presents les persones que el feixisme va arrencar de casa seva per deportar-les als camps. Manresa ha estat el segon municipi de la península ibèrica, després de Navàs, de posar aquestes “pedres que fan ensopegar”, de les quals n’hi ha més de 60.000 arreu d’Europa. Les stolpersteine són llambordes de formigó de 10 x 10 cm cobertes d’una fulla de llautó on hi ha gravades les dades bàsiques de la persona, on i quan va ser deportada i quan va morir o va ser alliberada, i que es col·loquen al davant dels seus domicilis. La intenció és que el vianant s’aturi per descobrir i recordar la víctima i reflexionar sobre el que va succeir

Gunter Demnig va venir a Manresa a col·locar les stolpersteine els dies 25 i 26 de gener de 2017. L’endemà, l’Ajuntament de Manresa, en un acte solemne, homenatjava tots els deportats manresans. Al cap d’un any, el 26 de gener de 2018 es col·locaven tres stolpersteine més i, finalment, el 13 de maig de 2021 es van col·locar les quatre stolpersteine restants.

Associació Memòria i Història de Manresa