Bernat Comín Igualada

Dades biogràfiques

Bernat Comín fou deportat a Mauthausen juntament amb els també manresans Joaquim Amat, Jesús Dalmau, Jaume Real i els Labara, pare i fill. Tots ells provenien del camp de presoners de guerra de Fallingbostel, prop de Hannover. La d’aquell dia, el 27 de gener de 1941, va ser la deportació més nombrosa de republicans espanyols que feren els nazis: 1.506 homes. D’aquest contingent, n’acabarien morint 1.079, el 70 per cent.

Comín va ser seleccionat i traslladat molt aviat de Mauthausen a Gusen, en concret el 17 de febrer. Tenia 59 anys i això el feia menys resistent i més prescindible. Va resistir, tanmateix, fins el 6 de novembre d’aquell any. Aquell dia van morir juntament amb ell quaranta republicans més, en una autèntica orgia d’extermini. Comín tenia la matrícula 10.515 de Gusen.

Bernat Comín havia nascut el 20 de maig de 1882 a Mariana, província de Conca, i havia arribat el 1931 a Manresa amb la seva segona esposa, Felipa Sahuquillo, de 50 anys, que tenia una filla d’un matrimoni anterior, la Lluïsa Peñalver Sahuquillo, de 8 anys. El Bernardino provenia d’una família pagesa molt humil. Els seus germans eren raiers. Era analfabet, i en el padró de Manresa de 1936 hi consta com a manobre en atur. La Felipa era bugadera per a diferents patrons, i també era analfabeta. Vivien a la baixada de Sant Marc, 5. A Manresa, la Felipa hi tenia diversos cosins amb les seves respectives famílies, instal·lats aquí des de feia vint anys.

Documents

Col·locació de l’stolperstein (Camí dels Corrals)