Francesc Playà Traserra

Dades biogràfiques

Francesc Playà Traserra havia nascut al Pont de Vilomara l’1 d’agost del 1913. Era fill d’un matrimoni pagès d’edat avançada, de Josep Playà Camprubí, del Pont, i de Rosa Traserra Torrebadella, de Viladordis. En esclatar la guerra vivia a Manresa en un indret no precisat i treballava al comerç d’Antoni Bogunyà, al carrer de Santa Llúcia, 42.

No sabem què va fer durant la guerra, però el retrobem dins del grup dels manresans que es van reunir al camp de refugiats de Sant Cebrià, al Rosselló, el 1939. Com Carrió, Pons i Toran, va ser incorporat a la Companyia de Treballadors Espanyols (CTE) núm. 115 a la província de La Moselle. Capturats tots ells pels alemanys, Playà fou reclòs a Estrasburg i deportat a Mauthausen el 13 de desembre del 1940. Amb ell, aquell mateix dia, hi eren Bernat Toran, Josep Pons, Pere Parés, Jacint Carrió, Maurici Ribas i Enric Cunill.

A Mauthausen fou el núm. 5.145. Ferit, va ingressar a la infermeria, però va tenir sort, ja que es va curar i se les va empescar per continuar-hi com a presoner de serveis, dient que era practicant.

Va sobreviure fins a l’alliberament del camp, el 5 de maig del 1945. En va sortir amb la salut molt delicada, malalt de tifus. Va instal·lar-se a Ivry-sur-Seine, a tocar de París, on va morir el 15 de juny de 1950.

 

Fotografies

Documents

Col·locació de l’stolperstein (Carrer de Soletat 7, al municipi del Pont de Vilomara)