Pere Brunet Ferrer

Dades biogràfiques

Pere Brunet Ferrer havia nascut el primer de maig de 1916 a Manresa, a Cal Ros, al veïnat de Viladordis. Tenia tres germans més grans: la Francesca, la Maria i el Marcel·lí. Als anys vint la família es va instal·lar al carrer Circumval·lació, 126.

En produir-se el cop d’estat feixista del general Franco, el juliol de 1936, Pere Brunet tenia 19 anys i treballava de peó a la Pirelli. Era membre d’Estat Català i es va apuntar voluntari al front. Va ingressar a la Columna «Medrano» de Defensa de Costes i va ser destinat a l’Ampolla, on va assolir el grau de tinent. En un permís obtingut durant la guerra, es va casar amb Dolors Vila, de Sant Joan de Vilatorrada.

A causa de la derrota republicana, va travessar la frontera el febrer de 1939 i va patir els camps de refugiats, però va aconseguir sortir-ne i reunir-se amb la seva dona. A Orleans va trobar feina i van tenir un fill, en Ferran. L’enduriment de l’ocupació alemanya de França, però, va posar en perill els republicans espanyols, contra els quals va començar una cacera per part de la Gestapo.

La família va prendre la decisió de tornar a Catalunya, malgrat la incertesa i la por del règim franquista. La seva esposa i el nen ho van fer en tren. Ell ho havia de fer d’amagat, travessant el Pirineu. Però la policia alemanya el va capturar el 9 de juny de 1943 i va ser reclòs a la presó del Castellet de Perpinyà, abans de ser transferit al camp de Compiègne, al nord de París.

El 19 de gener de 1944 fou deportat al camp de concentració de Buchenwald amb un comboi amb 1.943 presoners, dels quals 232 eren republicans espanyols. Hi anaven els també manresans Ignasi Planell i Isidre Serra.

Al cap de poc, fou traslladat al camp de concentració de Flossenburg. Hi va morir el 20 de maig de 1944, suposadament de tuberculosi. Un company supervivent va explicar que en realitat fou executat d’un tret al cap un matí que ja no va tenir forces per llevar-se. Tenia 28 anys.

Fotografies

Documents

Col·locació de l’stolperstein (Carrer de Circumval·lació 65)