Antoni Camps Vives

Dades biogràfiques

Antoni Camps va morir a Mauthausen junt amb el seu fill Miquel. Fou un dels casos més tràgics dels deportats manresans.

Antoni Camps Vives havia nascut el 1899 a Manresa i tenia, per tant, 36 anys en començar la guerra. Era pellaire d’ofici i estava casat amb Maria Puiggròs, arpiadora a la Fàbrica Nova. Amb ells hi vivien els tres fills: Miquel, de 19 anys, treballador també a la Fàbrica Nova, Ramona, de 15 anys, filadora a cal Pons Pla, i Josep, de 12, encara escolar. Vivien al carrer de la Mel, 23, 3r pis.

L’Anton era sindicalista de la CNT des de feia molts anys i va esdevenir cap del Departament d’Investigació i Vigilància dins del Comitè de Milícies Antifeixistes. El seu paper va ser molt discutit i se’l féu responsable d’alguns dels assassinats produïts a la rereguarda.

Durant la guerra es va separar de la seva dona i es va ajuntar amb una brigadista internacional francesa. El febrer de 1939 es va refugiar a França, on es va trobar amb el seu fill Miquel.

Com molts altres, tots dos foren capturats per l’exèrcit alemany i reclosos a l’Stalag XVII-A de Kaisersteinbruck, a prop de Viena, dins un contingent de 200 republicans espanyols. Allà havien estat els números 80.171 i 80.172. Pare i fill foren deportats a Mauthausen el 7 d’abril de 1941. Al cap de quatre mesos, foren conduïts a Gusen, triats per la seva feblesa. El primer tenia el número 14.251, i el segon, el número 14.252. En Miquel culpava el seu pare de la situació que patien i va acabar embogint. L’Antoni va morir el 30 de desembre de 1941. Quinze dies després ho va fer el seu fill.

Fotografies

Documents

Col·locació de l’stolperstein (Carrer de la Mel 23)