Ramir Sánchez Molina

Dades biogràfiques

Ramir Sánchez havia nascut el 1900 a Cartagena, província de Múrcia. Havia arribat a Manresa l’any 1929. Com a militant d’esquerres, havia patit la repressió posterior als Fets del Sis d’Octubre del 1934, i fou processat i empresonat. En esclatar la guerra tenia 36 anys i treballava de peó de fàbrica. Al cap de poc, es va casar amb Pura Rodríguez Vila, que era viuda i tenia una filla.

Ignorem la seva trajectòria durant el conflicte. En tot cas, ja fos per haver fet la retirada amb l’exèrcit republicà o per haver fugit de l’entrada de les tropes franquistes i de la consegüent repressió, va acabar en un camp de refugiats al sud de França. Allà, mesos després, fou incorporat a una CTE (Companyia de Treballadors Espanyols) al servei de l’exèrcit francès, durant l’inici de la segona guerra mundial.

Capturat pels alemanys durant la invasió i la caiguda de França, fou internat al camp de presoners de guerra (Stalag) VIII-C de Sagan (Polònia), amb la matrícula 36.808. L’octubre del 1940 és traslladat a l’Stalag  XII-D de Trèveris. Com Jaume Viladrosa i Josep Señal, és deportat el 25 de gener de 1941 a Mauthausen. Allà serà el núm. 4.163. Aviat serà traslladat a Gusen, on rebrà el núm. 10.449. Hi morirà el 4 de novembre del 1941. Segons la documentació del camp, va morir a 2/4 de 8 del matí per problemes circulatoris aguts.

Aquell dia hi van morir 21 republicans més.

Documents

Col·locació de l’stolperstein (Carrer de Sant Francesc 12)