Julià Commes Claros

Dades biogràfiques

Julián Commes Claros fou un militar republicà que va ser destinat a la Caserna de Manresa al llarg dels anys 30. Havia nascut el 1901 a Cañaveral (Cáceres), i va arribar a Manresa amb el grau de sergent. En el padró de 1930 consta com a casat amb Josefina Avilés Sánchez, natural de La Unión (Múrcia), que havia arribat a Manresa cap al 1925. La Josefina, de 29 anys, vivia al carrer Sta. Llúcia, 59, amb seva germana Cristina, vídua, i amb la seva neboda Concepción García Avilés.

Commes es va mantenir fidel al govern d’esquerres durant el cop d’estat feixista del 18 de juliol de 1936. En el transcurs de la guerra va obtenir el grau de Major de Milícies. La derrota republicana, però, el va fer exiliar a França el febrer de 1939, com tants altres soldats i civils republicans.

Home d’acció i de compromís antifeixista, Commes va entrar a la resistència francesa quan Hitler invadí França el 1940. Sota el pseudònim de «Souchez», acabà sent detingut per la Gestapo i deportat el 30 d’agost de 1943 com a presoner «Nit i boira» al camp de Neue Bremm. Uns dies després, el 18 de setembre de 1943, Commes fou transferit a Mauthausen. Hi va ingressar amb el número 35.189.

Segons la seva fitxa de Mauthausen, tenia domicili al carrer Sant Bartomeu, 4, de Manresa.

Commes va ser alliberat del camp per les tropes aliades el 5 de maig de 1945. Acollit per França, la supervivència de la dictadura franquista va impedir que pogués tornar a Espanya. La seva trajectòria de militar antifeixista l’hauria conduït directament a un consell de guerra de conseqüència funestes.

No sabem què va ser d’ell. Tan sols ens consta que a principis dels anys 50 vivia a Bordeus. Sembla que la seva dona i el seu fill vivien a Múrcia, mentre que la seva cunyada i neboda van viure a Barcelona fins la seva mort, als anys 60.

Fotografies

 

Documents

 

Stolpersteine