Bernat Toran Martinez

Dades biogràfiques

Bernat Toran havia nascut a Fígols, a la comarca del Berguedà, l’any 1918. Vivia a Manresa des dels sis anys, al carrer del Joc de la Pilota núm. 16, amb els seus pares, els seus germans Daniel i Ramir, i un dispeser, parent de la mare. En esclatar la guerra, tenia 17 anys i treballava de dependent a Can Jorba, i era membre també de l’Associació de Dependents del Comerç i la Indústria.

La seva quinta va ser mobilitzada per anar al front. També hi havia Jacint Carrió, bon amic seu. Va lluitar en diferents fronts i fou ferit a l’ull.

Amb la retirada, va passar a França, on va patir els camps de refugiats, a Sant Cebrià, i fou incorporat a una CTE (Companyia de Treballadors Espanyols) al servei de l’exèrcit francès. Havia començat la segona guerra mundial. Amb la invasió alemanya de França, va caure presoner i fou reclòs a l’Stalag V-D d’Estrasburg, juntament amb altres manresans.

Fou deportat a Mauthausen el 13 de desembre del 1940, al mateix temps que Enric Cunill, Jacint Carrió, Pere Parés, Francesc Playà, Josep Pons i Maurici Ribas. Hi va rebre la matrícula núm. 4.625. Traslladat a Gusen el 20 d’octubre del 1941, amb el núm. 14.476, hi va morir el 6 de gener del 1942, després de ser rematat a la infermeria del camp. Tenia 23 anys.

Fotografies

Documents

Col·locació l’stolperstein (Carrer del Joc de la Pilota 18)