Maurici Ribas Pujol

Dades biogràfiques

Maurici Ribas Pujol havia nascut a Manresa l’any 1908, al núm.30 del carrer Montserrat, a les Escodines. Era fill d’Isidre i de Magdalena, i el més petit de cinc germans barons. Va fer el servei militar el 1929 i es va casar amb Carme Cristina Codina, de Torelló, el 1931. En produir-se el cop d’estat feixista de juliol de 1936 estava empadronat al carrer Major del Poble Nou núm. 127, baixos, amb la seva muller, de 24 anys, i el seu fill Isidre, de 2 anys. El Maurici treballava d’electricista a la fàbrica Vives S.A. La seva mare i dos dels seus germans feia uns anys que vivien a Besiers, a França.

Durant la guerra va anar al front, integrat en una companyia de sapadors. Va travessar la frontera francesa durant el retirada republicana el 8 de febrer del 1939. Fou reclòs al camp de refugiats d’Agde, del qual en va poder sortir una temporada i ser acollit a casa del seu germà i de la seva mare a Besiers. Més tard, fou obligat a incorporar-se a una Companyia de Treballadors Espanyols (CTE) al servei de l’exèrcit francès. Va ser detingut pels alemanys el 22 de juny de 1940, en el moment de la invasió i la caiguda de França. Va ser presoner al Frontstalag 210, situat a Estraburg.

Maurici Ribas formà part del grup deportat a Mauthausen el 13 de desembre de 1940, entre els quals hi havia els també manresans Bernat Toran, Jacint Carrió, Enric Cunill, Francesc Playà, Josep Pons i Pere Parés. A Mauthausen va ser el núm. 5.195. El 29 de març del 1941 fou traslladat a Gusen, amb el núm. 11.453. Hi va morir l’1 de novembre d’aquell any, als 33 anys. En el seu certificat de defunció hi apareix com a cuiner d’ofici. L’hora de la mort fou a les 8’15 i la causa, una «pneumònia». Deixava vídua i orfe.

Aquell dia van morir una vintena més de republicans.

 

Fotografies

Documents

Col·locació de l’stolperstein (Via de Sant Ignasi 14)