Josep García Pérez

Dades biogràfiques

El 8 de setembre de 1940 arribà a Mauthausen un comboi provinent de l’stalag XI-B, de Fallingbostel, a la Baixa Saxònia (nord-oest d’Alemanya), amb 200 republicans espanyols. Hi anava el número 41.786, Josep García Pérez, nascut a Santa Fe de Mondújar (Almeria) el 1909. Vivia a Manresa al carrer de Fontanet, 11, amb la seva esposa, Maria Alarcón Navarro, hostes d’un altre matrimoni. En el mateix edifici, hi vivien dues famílies més, originàries de pobles d’Almeria i de Múrcia. Josep García era miner a l’atur; la Maria, analfabeta, treballava a cal Pons Pla. Ell tenia 27 anys en el moment d’esclatar la guerra.

No sabem què va fer durant el conflicte, durant el qual va néixer la seva filla, Maria, que no va poder gaudir. Es devia exiliar a França, on va acabar capturat per la Wehrmacht alemanya. Retrobem la seva traça al camp de presoners (stalag) de Fallingbostel.

El seu número de presoner a Mauthausen fou el 4.265. El 17 de febrer de 1941 fou traslladat a Gusen, on rebé el número 10.880. Allà perdé la vida el 31 d’octubre de 1941, nou mesos després d’entrar al camp de concentració.

Fotografies

Documents

Col·locació de l’stolperstein (Muralla de Sant Domènec 28)