Joan Sallés Oliveras

Dades biogràfiques

Joan Sallés havia nascut a Manresa el 1904, fill de Víctor i de Francesca. Havia viscut uns anys a Viladecavalls, on fou quintat, i el 1936 tornava a residir a Manresa, a la Pujada del Castell núm.71. Hi vivia amb la seva dona, Carme Vendrell Colilles, de Prats de Rei, i un cunyat de 22 anys. No tenia fills. Era pagès sense feina. La seva dona treballava de metxera a la Industrial Parera i era analfabeta.

Desconeixem la seva trajectòria durant la guerra, però sabem que va travessar la frontera francesa el febrer de 1939 durant la retirada republicana. Va passar per la Companyia de Treballadors Espanyols (CTE) núm. 69 a Dunkerque, afectada al 110 Regiment d’Infanteria francès. Des d’allà va escriure regularment a la seva dona fins a l’abril del 1940. Després de la derrota francesa, va ser reclòs al camp de presoners de guerra (Stalag) XVII-B de Krems-Gneixendorf, a Viena, amb el núm. 30.269. Fou deportat a Mauthausen el 19 de desembre de 1941, en el que fou el darrer transport massiu de presoners republicans. Amb ell foren deportats 342 companys més.

El camp de Krems-Gneixendorf fou el segon camp de presoners més gran del III Reich al llarg de la guerra. Fou també un dels pitjors en el tractament dels seus presoners. Des de la invasió i l’ocupació alemanya de França, Bèlgica i els Països Baixos i fins al final de la guerra la majoria dels seus presoners foren soldats francesos i belgues, i entre ells els republicans espanyols militaritzats dins les files franceses. A finals de 1941 començaren a arribar serbis i soviètics després de la invasió dels Balcans i de la Unió Soviètica, fet que coincideix amb les deportacions a Mauthausen dels contingents de republicans espanyols que hi havia.

Joan Sallés fou el núm. 4.109 a Mauthausen. Hi va aguantar gairebé un any, i va morir als 38 anys el dia 31 de març del 1942. Segons l’acta de defunció, va morir a 2/4 de 7 del matí de miocarditis, i que havia ingressat prèviament a la infermeria dies abans. Això significa que fou executat d’una injecció de benzina al cor.

Fotografies

Documents

Col·locació l’stolperstein (Carrer del Castell 61)