Agapit Colom Armengol

Dades biogràfiques

Agapit Colom il·lustra molt bé el plantejament que el sistema concentracionari nazi va fer dels presoners: emprar-los com a mà d’obra exhaurible, eliminable, sota unes condicions de fam i de treballs forçats que els feien durar una mitjana de nou mesos.

Agapit Colom Armengol havia nascut el 1893 al poble de Lluçars, avui integrat al de Vilanova de Meià, a la comarca de la Noguera. Fou el primer dels tres fills d’aquesta família pagesa, que va emigrar uns anys a Amèrica. Després de tornar a Catalunya, ell i la seva germana Rosalia es van instal·lar a Manresa, on va seguir fent de pagès.

Durant la guerra civil, Agapit Colom no va anar al front, perquè ja passava dels 40 anys, l’edat màxima de mobilització, però estava compromès políticament i va témer la repressió franquista en entrar els feixistes. Per això, el febrer del 1939 es va exiliar a França, on probablement fou reclòs en algun dels camps de refugiats i després incorporat a una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE). Després de la invasió alemanya de França, va anar a parar al camp de presoners de guerra de Ziegenhain (stalag IX-A), a prop de Kassel, al centre d’Alemanya.

El dia 13 d’agost de 1940 va ser deportat a Mauthausen dins d’un grup de 91 republicans. El 24 de gener de 1941 fou traslladat a Gusen en aquell primer contingent de republicans on anaven també Pere Barrull i Joan Serarols. Hi morí el 2 de juny d’aquell any, als 47 anys d’edat. Havia resistit 9 mesos a la brutalitat nazi.

Fotografies

Documents

Col·locació l’stolperstein (Carrer Major del Poble Nou 5)