Pere Parés Sans

Dades biogràfiques

Pere Parés Sans havia nascut a Manresa el 1911 i tenia 25 anys el juliol del 36. Vivia al carrer de Circumval·lació núm. 129, amb el seu pare, Pere Parés Llorach, pagès de Pontons, a l’Alt Penedès, la seva mare Rosa Sans Rabell, del poble veí de la Llacuna, a l’Anoia, i la seva germana Nati (Nativitat), de 22 anys i rodatera a la fàbrica de Joan Sala. La seva mare era analfabeta. Ell treballava de minaire a les “Potasas Ibéricas” de Sallent i militava a la CNT.

Pere Parés va anar al front i allà fou ferit. A Manresa els seus pares li van dir que no hi tornés, però ell els va respondre que el seu lloc era allà. Abans de tornar a marxar, passejant pel Passeig, es va sorprendre de veure ben asseguts a la terrassa del Casino companys seus que ell feia lluitant.

Durant la retirada republicana, va travessar la frontera cap a França. Suposem que va passar pels camps de refugiats i probablement per una Companyia de Treballadors Espanyols (CTE), des d’on va escriure i enviar fotos seves a la família,

Capturat pels alemanys, va anar a raure a l‘stalag d’Estrasburg, on hi havia els també manresans Bernat Toran, Enric Cunill, Jacint Carrió, Francesc Playà, Josep Pons i Maurici Ribas. Fou deportat a Mauthausen el 13 de desembre de 1940 on tenia el núm. 5.105.

Al cap de nou mesos fou traslladat al castell de Hartheim, concretament el 10 de setembre del 1941, on fou executat. Tenia 30 anys.

Fotografies

Documents

Col·locació de l’stolperstein (Carrer de Circumval·lació 65)