Portada

CARTES A LOLA DES DE LA PRESÓ DE MANRESA (1940-1943)

Del pres Vicenç Prades a la veïna de la presó, Lola Batlle, que acabaria essent la seva esposa

 

 

Aquest web és fruit del treball del senyor Domènec Guimerà Mariné, de Santa Perpètua de Mogoda, editor de professió, a partir d’una troballa casual que va fer en un mercat ambulant a Celrà l’any 2015. La troballa era una caixa de fusta on es guardaven un total de 225 cartes, en la seva majoria manuscrites, i redactades entre els anys 1940 i 1943.

És comprensible la curiositat que aquestes cartes li van generar. A partir d’aquí va començar, per part d’ell, una feina ingent de transcripció, de recerca i d’edició del seu contingut, amb uns amplis comentaris de la història dels dos protagonistes: Vicenç Prades Ramon i Lola Batlle Medina.

Domènec Guimerà es va posar en contacte amb la nostra Associació Memòria i Història de Manresa i ens va oferir, molt generosament, les cartes i el seu treball, atès que les cartes havien estat escrites des de la presó de Manresa, situada aleshores al carrer de Sant Bartomeu i, per tant, la ciutat n’era el marc principal.

Concretament, es tracta de les cartes que Vicenç Prades, de Sant Fruitós de Bages, presoner polític, envia a una noia, la Lola, que vivia al davant mateix de la presó i amb la qual iniciarà una relació que acabarà amb el casament dels dos protagonistes.

Des de Memòria.cat vàrem valorar l’interès innegable de les cartes. Tanmateix, com que es tracta d’una correspondència de caràcter privat i el seu contingut és majoritàriament de caire amorós, vam decidir fer una selecció de textos que poguessin tenir un interès històric i obviar la història personal -per altra banda emotiva i intensa- dels dos protagonistes. També n’hem extret una selecció de les frases més destacades i impactants.

Aquests fragments ens ofereixen un testimoni de primera mà de la repressió durant els primers anys de la postguerra, especialment pel que fa a la situació de les presons i a l’arbitrarietat dels processos judicials, així com pinzellades de la vida quotidiana en una Manresa immersa, com tot el país, en la grisor i en la misèria d’aquest període.

Tal com es pot veure en els fragments seleccionats, tant l’expressió del llenguatge emprat com l’ortografia són d’un nivell força elemental, de manera que de vegades fins i tot es fan difícils d’entendre.

Oferim també imatges d’algunes cartes, algunes ben curioses i interessants, i algunes fotografies de la parella Vicenç Prades-Lola Batlle, que ens ha proporcionat la seva família. El web es completa amb documents de l’empresonament i judici militar de Vicenç Prades, trobats a l’Arxiu Nacional de Catalunya i al Govern Militar.

Malauradament, el senyor Domènec Guimerà va morir el mes de juliol de 2019. Tenia 74 anys. Amb la publicació d’aquestes “Cartes a Lola” li volem retre un homenatge i un reconeixement per la passió i l’esforç que en tot moment va mostrar a recuperar la memòria de dos desconeguts, fet que en el fons és recuperar també una part de la memòria del país.

Associació Memòria i Història de Manresa

 

 

 

Buscar a tot memoria.cat