Portada

El 3 d’abril del 1979 es van celebrar a l’estat espanyol les primeres eleccions municipals democràtiques des del temps de la República (les últimes havien estat el gener del 1934). Adolfo Suárez, nomenat president del govern espanyol el juliol del 1976, les endarrerí al màxim, ja que després de les eleccions a Corts del 15/6/1977, encara va tornar a convocar unes altres eleccions generals per al dia 1/3/1979, un mes abans de les eleccions municipals.

A les eleccions municipals manresanes hi van concórrer vuit candidatures. Aquests són els seus noms i els seus caps de llista:

Agrupació d’Electors Independents. Ramon Cuitó Miserachs

Centristes de Catalunya-UCD. Josep Agustí Garriga Caro

Convergència i Unió (CiU). Josep Maria Vives i Llambí

Esquerra Republicana de Catalunya. Conrad Planas i Bages

Falange Española de las JONS. Fernando Pastor Campoy

Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC). Joan Cornet Prat

Partit Socialista d’Alliberament Nacional (PSAN). Ignasi Perramon i Carrió

Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC). Ramon Majó Lluch

El resultat de les eleccions atorgà els següents regidors: PSC (8), CiU (7), PSUC (5), CC-UCD (3), PSAN (1) i Agrupació d’Electors Independents (1). Les candidatures d’ERC i Falange no van obtenir representació. El consistori es constituí el 19 d’abril. El socialista Joan Cornet i Prat fou elegit alcalde per 14 vots a favor (PSC, PSUC i PSAN) i 11 en blanc (CiU, CC-UCD i Independents).

Atesa la significació històrica d’aquell esdeveniment, n’hem aplegat en aquest web un bon nombre de documents i imatges. Hi podreu trobar les 8 candidatures, els diferents programes de cada organització política, entrevistes als caps de llista publicades aleshores, més de 200 retalls de la premsa manresana d’aquells dies, més de 100 anuncis electorals que van sortir als diaris, i més de 100 fotografies d’alguns dels actes o mítings de la campanya electoral, dels cartells de propaganda distribuïts pels carrers de la ciutat i de la constitució de l’Ajuntament i de l’elecció de l’alcalde Joan Cornet.

El web es completa amb l’àudio del debat final que el 31 de març de 1979, tres dies abans de les eleccions, van mantenir els vuit caps de fila dels partits polítics al Teatre Conservatori. Us l’oferim amb la transcripció de totes les intervencions, algunes fotografies i la informació que van publicar-ne els diaris manresans.

 

Buscar a tot memoria.cat