L’àudio del debat dels caps de llista

En aquest apartat us presentem l’àudio del debat final que el 31 de març de 1979, tres dies abans de les eleccions, van mantenir els vuit caps de fila dels partits polítics al Teatre Conservatori. Us l’oferim amb la transcripció de totes les intervencions, algunes fotografies i la informació que van publicar-ne els diaris manresans.

L’acte va ser organitzat per Jove Cambra de Manresa i moderat per Joan Verger Grau, membre d’aquesta entitat. També van participar-hi els mitjans de comunicació Gazeta de ManresaRàdio Manresa i Regió7. A la primera part cada candidat tenia set minuts per exposar el seu programa. A la segona part havien de respondre les preguntes que els ciutadans els havien fet arribar per escrit.

Entre la trentena de preguntes formulades, cal destacar les relacionades amb la toponímia franquista, els “padrins” que tenia l’Agrupació d’Electors Independents, la fiscalitat, el Conservatori de Música, la Banda Municipal de Música, l’escola d’adults, la Guàrdia Urbana, la professionalització dels càrrecs de l’alcalde i regidors, el Pla General d’Ordenació Urbana, l’ensenyament, el patrimoni urbà, la planta de gas, la descentralització dels plens municipals, la hisenda, el servei de premsa de l’Ajuntament i els pactes de govern postelectorals.

En alguns moments alguns àudios presenten deficiències de so. Tanmateix, la transcripció és molt completa i serveix de gran ajuda. Tot i així, val la pena escoltar les veus dels candidats -que s’estrenaven per primera vegada en un fòrum d’aquestes característiques, després de tants anys de dictadura- o les reaccions del públic, amb aplaudiments, crits o xiulets davant de segons quines intervencions.

Finalment, hi adjuntem dos escrits actuals: els dels periodistes de Regió7, Xavier Domènech i Gonçal Mazcuñán, que escriuen les seves impressions d’aquell acte des de la mirada d’avui dia, 42 anys després de la seva celebració.

 

Buscar a tot memoria.cat