Gràcies, Amat

Article publicat al periòdic Regió7, el 27-3-2004, l’endemà de la incorporació de Joaquim Amat-Piniella a la Galeria de manresans il·lustres

Gràcies per haver estat un dels millors exponents d’aquesta “generació romàntica” –com la definia la teva amiga Montserrat Roig-, que va lluitar per la República i en contra del feixisme i per haver defensat amb tanta convicció els teus ideals de llibertat i de justícia social, malgrat les terribles adversitats que hagueres de patir i el preu –altíssim- que hagueres de pagar.

Gràcies per haver contribuït a salvar-nos els mots i retornar-nos el nom de cada cosa i haver-te mantingut fidel per sempre més al servei d’aquest poble.

Gràcies per l’extraordinari dinamisme cultural que aportares a Manresa durant la República –sempre atent com estaves al què succeïa al món-, pels teus treballs a la revista “Ara” i al diari “El Dia” i per haver posat el nom de Manresa en el mapa cultural del país.

Gràcies per la teva tasca ciutadana com a secretari de l’alcalde Marcet i per la defensa aferrissada que feres de la Seu, quan l’anaven a enderrocar.

Gràcies per haver-nos deixat un testimoni de primer ordre, d’abast universal, K.L.Reich, escrit sense ombra de revenja i que s’ha convertit en un símbol de la deportació catalana als camps d’extermini nazis.

Gràcies per la teva integritat, per la teva lluita, per la lliçó que ens has donat. La teva família, els teus amics, la ciutat de Manresa i el poble Catalunya se’n poden sentir ben orgullosos.

 

Joaquim Aloy

Buscar a tot memoria.cat